Het inwandige transformatorhuisje van De Teerkamer.
Volledig scherm
Het inwandige transformatorhuisje van De Teerkamer. © Toby de Kort / MaRicMedia

Enorme explosie elektriciteitshuis Bergen op Zoom door vocht: ‘Nog niet eerder meegemaakt’

BERGEN OP ZOOM - De enorme explosie van een elektriciteitshuis in Bergen op Zoom, nu ruim een jaar geleden, werd volgens netbeheerde Enexis veroorzaakt door vocht in de installatie. Het bedrijf deed een eigen onderzoek naar het ongeval waarbij drie monteurs en een scholier zwaargewond raakten.

Op 12 november 2018 gingen acht mensen van Enexis naar een storing in een transformatorhuis bij restaurant De Teerkamer aan de Grote Markt in Bergen op Zoom. Terwijl de monteurs bezig waren, ontplofte het huisje. Drie monteurs van Enexis raakten gewond, net als de 17-jarige scholier Koray die toevallig voorbijfietste. 

Vestigingsmanager Peter Lemmens vertelt dat er sprake was van een unieke situatie. ,,Wat we weten is dat er vocht in de installatie is gekomen. Dat kan condens zijn geweest, maar ook een lek", zegt Lemmens. ,,Daardoor raakte de olie van de installatie vervuild en ontstond er roest die niet zichtbaar was van buitenaf.” 

Het gaat om een inwandig transformatorhuisje dat ingebouwd zit in de Teerkamer.
Volledig scherm
Het gaat om een inwandig transformatorhuisje dat ingebouwd zit in de Teerkamer. © Christian Traets/MaRic Media

Er ontstond er een grote steekvlam. ,,Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt. De monteurs die ter plaatse waren hebben gehandeld zoals ze moesten handelen, want ze konden niet weten dat dit kon gebeuren.”

Intern onderzoek

Mede door het unieke karakter van de explosie stelde Enexis direct een intern onderzoek in en werden er maatregelen genomen. Zo gaan monteurs van Enexis direct op afstand staan wanneer ze een vreemd geluid horen en schakelen ze de installatie van een afstand direct uit. ,,Dat zou betekenen dat mensen zonder spanning zitten, maar veiligheid gaat voor alles", laat Lemmens weten. Ook worden huisjes nu vaker gecontroleerd op vocht en checken monteurs met een camera of het olie vervuild is.

Schade aan tegenovergelegen gebouw na explosie bij de Teerkamer.
Volledig scherm
Schade aan tegenovergelegen gebouw na explosie bij de Teerkamer. © Christian Traets/MaRic Media

In Brabant staan er volgens Lemmens nog ongeveer dertig huisjes van hetzelfde soort als in Bergen op Zoom. ,,En dat zijn heel betrouwbare installaties. Daarom was ons er ook veel aan gelegen om dit uit te zoeken.” De Arbeidsinspectie is op dit moment nog bezig met een eigen onderzoek, weet Lemmens.

‘Ontzettende impact’

Volgens hem heeft het incident grote indruk gemaakt op de medewerkers van Enexis, vertelt Lemmens. De drie monteurs die zwaargewond raakten bij het ongeval zijn inmiddels aan het werk. ,,De fysieke wonden zijn grotendeels hersteld, maar mentaal heeft iedereen een flinke klap gekregen. Niet alleen de gewonde monteurs, maar ook de collega's die het hebben zien gebeuren. Het heeft een ontzettende impact gehad.”

In het voorjaar hoopt Enexis weer dat het transformatorhuisje weer in gebruik kan worden genomen. Maar voor het zover is, wil Enexis een avond organiseren om omwonenden te informeren. ,,Op die manier kunnen we iedereen bijpraten en weet iedereen waarmee we bezig zijn.”

Ontploft trafohuisje Teerkamer Bergen op Zoom
De zwartgeblakerde gevel van hoedenzaak 't Winkeltje aan de overkant
Volledig scherm
Ontploft trafohuisje Teerkamer Bergen op Zoom De zwartgeblakerde gevel van hoedenzaak 't Winkeltje aan de overkant © Peter De Brie
Ontploft trafohuisje Teerkamer Bergen op Zoom
Beeld vanaf de Grote Markt
Volledig scherm
Ontploft trafohuisje Teerkamer Bergen op Zoom Beeld vanaf de Grote Markt © Peter De Brie

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom