Volledig scherm
Caroline Franken. © Tonny Presser © 2018

Elk ras heeft nog tientallen ‘mutanten’ waarbij de schil iets gladder of de kleur iets roder is

Van het landBERGEN OP ZOOM - Het snoeien van onze boomgaarden laten we altijd doen door een andere fruitteler. Vroeger deed mijn vader dat zelf en wij hebben allemaal wel een poging gedaan om hem te helpen en het te leren. Omdat mijn vader bang was dat we onze vingers zouden mee snoeien kregen we een ‘gewone’ snoeischaar, dus na een rij deed je hand zoveel pijn dat je het opgaf. En als je met de hydraulische snoeischaar mocht werken, werd je andere hand aan je broekriem vastgebonden zodat je je vingers niet per ongeluk tussen de snijbladen kon steken.

Quote

Wij hebben tweeënhalf jaar met plezier iedereen op de hoogte gehouden.

Caroline Franken

De afgelopen zeven jaar heeft die andere fruitteler elke lente tegen me gezegd dat onze appelboomgaard te oud wordt en dat we hem moeten vernieuwen. Waarbij ik alle jaren heb volgehouden dat de boomgaard nog goede en ruim voldoende appels geeft. En aangezien appels zo weinig opbrengen, vind ik het echt geldverspilling om een nieuwe boomgaard aan te planten.

Maar nu lijkt het er toch echt van te moeten komen, de bomen zijn zo op leeftijd dat de kwaliteit van sommige rassen flink terugloopt. En aangezien het ongeveer twee jaar duurt voordat een nieuwe boomgaard in productie is, ben ik maar eens begonnen met het aanvragen van offertes bij boomkwekers en te kijken welke rassen we gaan zetten.

Tientallen mutanten

Nu zou het natuurlijk fijn zijn als er van elk ras één soort is, maar elk ras heeft nog tientallen ‘mutanten’ waarbij of de schil iets gladder, de kleur iets roder, de productie hoger of de vorm iets beter is. Van het appelras delfcorf alleen al heb je de appache, ambassy, eversdijk, diana, sissired, machiels, red delfcorf enzovoort. Daarnaast zijn er verschillende onderstammen te kiezen en dan is ook nog de hoeveelheid zijtakken gespecificeerd door de boomkweker.

Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

Omdat wij niet één soort appels planten maar ongeveer zestien verschillende rassen, is het momenteel alsof je door het oerwoud van appelrassen de bomen niet meer ziet....

Maar aangezien dit onze laatste column is, moet u nu zelf komen kijken of we de goede keuze hebben gemaakt. Wij hebben de afgelopen tweeënhalf jaar met plezier iedereen op de hoogte gehouden van wat wij allemaal meemaken op ons fruitbedrijf en wij wensen onze opvolgers op deze plek veel succes!

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom