Volledig scherm
Moord in Ossendrecht Foto Vincent Krijtenburg © Alfred De Bruin

Eisen tot 8 jaar voor ripdeal met dodelijke afloop in Ossendrecht

OSSENDRECHT/BREDA - Officier van justitie Alexander Koning heeft vrijdag in de rechtbank in Breda vier keer acht en drie keer twee jaar cel geëist tegen een groep rippers, criminelen die andere criminelen overvallen. Koning verwijt ze de fatale overval bij wietkweker Ulas Iskar in Ossendrecht; een poging diefstal met de dood tot gevolg.

Justitie houdt geen van de zeven verdachten verantwoordelijk voor de dood van Iskar op 16 februari 2016. Er is daarom vrijspraak geëist voor de verweten doodslag.

Degene die de Brabander zou hebben doodgeschoten is de Nijmegenaar Najim Echargui. Hij werd echter drie maanden na de ripdeal bij Iskar doodgeschoten bij het Nijmeegse café Istanbul. De twee Nijmeegse broers Björn en Gjordan D. kregen daar vorig jaar 15 en 16 jaar cel voor. De aanleiding voor die schietpartij zou ook al een geripte partij wiet zijn.

Iskar had een middelgrote wietkwekerij met 189 plantjes staan in zijn woning aan het Burgemeester van Gilshof in Ossendrecht. Mogelijk zijn twee Bulgaarse knipsters hem fataal geworden. Zij tipten waarschijnlijk een groep Bulgaarse rippers en die besloot om samen met enkele Marokkanen de hennepkwekerij leeg te halen. 

Afspraak: geen geweld 

Quote

Je hoeft geen crimineel te zijn om een wietkweke­rij te beginnen, maar zo gevaarlijk is het tegenwoor­dig

Officier van Justitie

Ze maakten, zei advocaat Jan-Hein Kuijpers van één van de verdachten, de afspraak dat ze geen geweld wilden gebruiken. Ze zouden ook meteen vluchten als het fout zou gaan. Dat was echter aan dovemansoren gericht. Echargui nam wel een pistool mee en toen de boeven de woning in Ossendrecht binnen wilden, kwam het tot de fatale schietpartij. 

,,Je hoeft helemaal geen crimineel te zijn om een wietkwekerij te beginnen'', waarschuwde Koning. ,,Maar zo gevaarlijk is het tegenwoordig. De hippietijd is allang voorbij.''

Advocaten stellen dat de mannen ook moeten worden vrijgesproken van het onderdeel 'dood tot gevolg', omdat het juist de bedoeling was geen geweld te gebruiken. ,,Zij konden niet weten dat Echargui een pistool bij zich had.'' De officier stelt echter dat je kan verwachten dat zoiets gebeurt bij een overval op een andere crimineel.

De uitspraak staat gepland voor 4 juli.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom