Volledig scherm

Eis 20 maanden tegen Bergse straatboef

BREDA/BERGEN OP ZOOM - Al van jongs af aan zijn er problemen met de 20-jarige verdachte uit Bergen op Zoom. Zijn ouders weten er geen raad mee. Hij heeft zich weer danig in de nesten gewerkt. Hij zou degene zijn die een 15-jarige pizzakoerier onder bedreiging met een mes een paar tientjes afhandig heeft gemaakt.

,,Ik steek je neer”, kreeg het jeugdige slachtoffer op 16 maart te horen. De straatrover hield een mes tegen zijn buik en zwaaide ermee voor zijn hoofd. Maar, dat is niet het enige waarvoor de Bergse verdachte zich moet verantwoorden.

Op de lijst van de officier van justitie staan ook nog: joyriding, een valse bommelding en twee inbraken. De aanklager vindt dat hij nu maar eens mores moet leren: twintig maanden cel, waarvan acht als stok achter de deur.

Flauwe, domme grap

Bij de beroving van de New York Pizza-koerier hanteert verdachte R.K. volgens de aanklacht een vaker gebruikte valstrik. Hij laat de bestelling afleveren op een adres waar hij niet woont. Daar wacht hij de bezorger op. K. weerspreekt alles.

Wel bekent hij een valse bommelding op 11 januari bij een school in Bergen op Zoom. Aan twee leerlingen vraagt hij: ,,Hoe laat sluit jullie school? Om half zes gaat een bom af.” De scholieren alarmeren de politie. Nu zegt hij: ,,Een flauwe, domme grap.”

Exact een maand later, op 11 februari, pleegt hij een inbraak in een slagerij aan het Piusplein, meent de officier. Op een slagersmes zit zijn DNA. Volgens de politie is daarmee waarschijnlijk de kassa opengebroken. Er is 750 euro weg. K. ontkent. Wel geeft hij aan, zonder mogelijke reden, dat het best kan zijn dat hij het mes heeft aangeraakt. ,,Leg me dat nou eens uit”, vraagt een van de rechters. ,,Er zit toch ook geen DNA op van iemand uit Tokio?”

Raar verhaal

Op 14 april ziet een kwetsbare Bergenaar ineens een man in zijn tuin staan. Hij voelt zich compleet overdonderd. De onverlaat dringt zijn woning binnen en neemt een portemonnee met pinpas mee. K. zegt dat hij dat niet was. Wel heeft hij met het bankpasje gepind. Maar dat deed hij op verzoek van een onbekende, die hem daarvoor 150 euro had gegeven. ,,Een heel raar verhaal”, vindt de voorzitter van de rechtbank.

Een ouder feit dateert uit 2017. Rijden zonder rijbewijs in de auto van zijn vader. En er staan nog drie weken voorwaardelijk open vanwege een eerdere veroordeling. Zijn strafblad vermeldt al een aantal taakstraffen. Daarom nu de cel in, meent de officier. In het dossier staat dat hij veel politienieuws uit BN DeStem verzamelde op zijn mobieltje. Hij wordt omschreven als ‘uiterst impulsief, makkelijk beïnvloedbaar en met een zeer laag IQ’. Uitspraak: 6 november.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom