Volledig scherm
De uitgebrande auto van een bewoonster (71) van de Plejadenlaan in Bergen op Zoom. Raadslid Piet van den Kieboom wil een inzamelingsactie voor haar houden. © BN DeStem

Eigenaresse (71) uitgebrande auto Plejadenlaan: 'Ik kan echt niet zonder mijn wagen'

BERGEN OP ZOOM - Waarom werd nou juist háár auto in de fik gestoken met oudjaar? De bewoonster (71) van de Plejadenlaan in Bergen op Zoom kan absoluut niet zonder. ,,Ik ben zelf hartpatiënte en mantelzorgster voor mijn man." Dus is ze blij met de Facebookactie van raadslid Piet van den Kieboom, die steun zoekt om haar een goed tweedehandsje te bezorgen.

Wat schrok ze toen op 31 december, rond half negen 's avonds, haar auto uitbrandde in de onrustige buurt. Een vuurwerkbom wellicht, waarna er nog iets brandends naar binnen is gevlogen.

 ,,Gelukkig heb ik het zelf niet gezien, het was al geblust toen ik erbij kwam. Maar ik ben hem wel kwijt, mijn vrijheid is afgepakt."

De Bergse hartpatiënte kan niet ver meer lopen. ,,Boodschappen doen, naar het ziekenhuis, op visite gaan, dat moet wel met de auto. Ook omdat ik mijn man moet verzorgen en vervoeren, hij kan sinds zijn herseninfarct niet meer rijden."

Volledig scherm
Piet van den Kieboom hoopt genoeg geld in te kunnen zamelen om het bejaarde slachtoffer van de autobrand aan een goede tweedehands wagen te helpen. © peter van trijen/het fotoburo

De seniore, die vorig jaar haar rijbewijs liet verlengen, is verbijsterd. ,,Je verwacht toch niet dat mensen zoiets doen. Ik heb geen vijanden, maar blijkbaar gewoon pech. Het zal wel niet tegen mij gericht zijn, maar daar ben ik niet mee geholpen."

Wellicht wel met Piet van den Kieboom, die op oudejaarsavond bij een andere belaagde bewoonster van de Plejadenlaan op bezoek was. ,,Toen ik hoorde van die uitgebrande auto, ben ik ook langs dat oudere echtpaar gegaan."

Het BSD-raadslid zat amper aan de koffie of hij werd alweer weggeroepen toen er elders een steen door de ruit vloog. ,,Ik wist dus niet eens de naam van dat echtpaar, maar wil ze wel helpen. Vandaar mijn oproep via Facebook om geld in te zamelen. Ik hoop dat er genoeg mensen bereid zijn om iets te geven."

Van den Kieboom gaat alvast autodealers polsen wat ze willen betekenen. ,,Want ook een goede tweedehands kost al gauw een paar duizend euro. Als er via Facebook genoeg draagvlak blijkt, wil ik een speciale rekening openen en ga ik bij die mensen langs om dat te vertellen." 

Verzekerd

,,Dat zou fijn zijn", reageert het slachtoffer. ,,Want het geld valt niet zomaar van mijn rug als ik schud." De bejaarde dame is vol verzekerd. ,,Maar ja, dit is geen ongeval hé. Ik weet niet hoe ze dit inschatten. De expert moet er nog naar kijken. Ook van de verzekeraar heb ik nog niks gehoord."

En zelfs al wordt er uitgekeerd, dan rekent ze zich niet rijk. ,,Ik had een Seat Ibiza uit 2002, waar ik nu zelf tien jaar mee rij. Amper 10.000 kilometer mee afgelegd, maar de dagwaarde zal geen vetpot zijn." 

Van den Kieboom geeft haar sowieso weinig hoop. ,,Verzekeraars hebben vaak uitsluitingsgronden om niet te hoeven uitkeren, zoals bij molest." Daaronder vallen oorlog en terreur, maar ook rellen, oproer en onlusten.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom