Volledig scherm
Het dichtgetimmerde pand Huize St. Catharina. Archieffoto Peter van Trijen

Eigenaar van De Draak wil nieuw hotel in 't Katrientje in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De Markiezenstad krijgt een nieuw driesterrenhotel. Eigenaar Frans Hazen van hotel De Draak op de Grote Markt heeft plannen om in voormalig zorgcentrum 't Katrientje een dergelijke voorziening te maken met maximaal 70 slaapplaatsen.

Het gerucht dat Hazen geïnteresseerd is in 't Katrientje, deed al langer de ronde. De eigenaar van het oudste hotel van Nederland wil er nu wel over praten. ,,Het klopt dat ik meedenk in de ontwikkeling van 't Katrientje, al verkeren de gesprekken nog in de onderzoekende fase. En nee, ik ben bijvoorbeeld niet geïnteresseerd in de verkoop van kostuums, overhemden of stropdassen. Ze gaan over een hotelfunctie, ja. Schoenmaker blijf bij je leest."

Naar zijn inschatting maakt een hotel met 65 tot 70 bedden de meeste kans van slagen. Hij mikt dan met name op grote groepen die een verblijf zoeken in de Markiezenstad. ,,Groter dan dat is gezien de grootte van de stad niet reëel. En als het minder bedden worden dan 60, krijg je het niet rendabel. Als de gesprekken straks in een volgende fase komen, volgt er een marktonderzoek en denken we na over bepaalde formules. Maar het is zeker niet iets vrijblijvends, we zijn hier serieus mee bezig."

Hazen wil zijn bestaande hotel naar een hoger segment tillen, zodat het de status krijgt van een viersterrenplusaccommodatie. Op die manier voorkomt hij dat beide overnachtingsgelegenheden met elkaar concurreren. ,,Als ik dat niet doe, zouden ze me in een witte jas steken en naar Halsteren afvoeren (Psychiatrisch ziekenhuis Vrederust, HvI). En dat wil ik natuurlijk voorkomen", lacht Hazen. ,,Maar zonder dollen, ze met elkaar laten concurreren ligt natuurlijk niet in de rede."

De afgelopen weken ontstond de nodige onrust rond de kapel in 't Katrientje. Als het aan het congregatiebestuur van de zusters Franciscanessen ligt, blijft de kapel als gebedshuis intact. Er zou een plan zijn om in de kapel een restaurant te beginnen. Hazen: ,,Ik weet niet waar dat verhaal vandaan komt. Je kunt hem wel goed gebruiken als receptieruimte, voor lezingen of congresjes. Maar over wat mogelijk is beslist uiteindelijk het bisdom."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom