De begraafplaats van Vrederust met de kenmerkende paaltjes.
Volledig scherm
PREMIUM
De begraafplaats van Vrederust met de kenmerkende paaltjes. © Jan Van De Kasteele

Eerbetoon aan de doden van Vrederust: ‘Het is hier niet eng’

HALSTEREN - Rij na rij. Paaltjes. Met een nummer er op. Om de negentig centimeter. Haast militair precies. Het zijn de verborgen doden van psychiatrisch ziekenhuis Vrederust. Mensen die er in de beginperiode, eerste helft vorige eeuw, stierven. Meestal ver weg van thuis, in Zeeland. 

Locatie van de begraafplaats.
Volledig scherm
Locatie van de begraafplaats. © Richard Gesell

Ze kwamen terecht op een bijzondere plek. De eigen begraafplaats van de instelling. Waar tot op de dag van vandaag wordt begraven. Cliënten, personeelsleden. Een stukje West-Brabant dat zo verstopt ligt, dat alleen insiders het weten te vinden. Een ervan is Joost de Bont. Tientallen jaren werkt hij voor GGZ WNB, de eigentijdse benaming voor wat eens begon als de Vereeniging tot Christelijke Verzorging van Krankzinnigen in Zeeland.

Die begraafplaats verrommelde in de loop der jaren. Raakte overwoekerd. De Bont was dat beu. Kon het in 2016 niet meer aanzien. Deed een oproep in deze krant. En sindsdien werkt een team vrijwilligers elke maandagochtend op het terrein waar ruim 2500 mensen liggen begraven. Van 1909 tot nu. Want geruimd wordt er niet.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom