Volledig scherm
© Thinkstock

Een miljoeneninvestering waar niemand iets van merkt in Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De hoofdgasleidingsnetwerk onder Bergen op Zoom heeft een flinke opknapbeurt gehad. Liefst vier tot vijf kilometer aan buizen, waardoor gas onder hoge druk doorheen stroomt, is onlangs afgekoppeld.

Daarvoor in plaats zijn nieuwe verbindingen met een totale lengte van ongeveer 1,5 kilometer aangebracht die ervoor zorgen dat cv's en gasfornuizen in alle Bergse huishoudens blijven draaien. Onder meer onder de Parallelweg is een volledig nieuw traject met een lengte van ongeveer 800 meter aangelegd. Inwoners hebben daarvan niet of nauwelijks overlast ondervonden omdat die buizen met een speciale techniek zijn aangebracht. Door middel van een boor is er onder wegdek een tunnel gegraven. Aan de boor zelf zat tevens de buis gekoppeld, zodat die meteen in de ontstane ruimte kon komen.

Structuur stuk logischer

Maar ook elders in de stad zijn nieuwe stukken aangelegd. Bijvoorbeeld aan de Randweg Zuid-West en bij stadspark Kijk in de Pot. Daarmee is de structuur van het hoofdnetwerk een stuk logischer geworden en weer volledig bij de tijd. Vanuit de hoofdleidingen lopen verbindingen naar verdeelstations die ervoor zorgen dat huishoudens uiteindelijk gas binnenkrijgen. Het oude netwerk is eind vorige maand afgekoppeld zonder dat iemand er iets van heeft gemerkt.

Het oude netwerk stamt nog uit de tijd dat de Markiezenstad een eigen gasfabriek kende aan de Fabriekstraat. Uit cokes, bewerkte steenkool, werd gas gewonnen en opgeslagen in grote gasbollen. Van daaruit liepen leidingen in de stad, onder meer via het Kabelstraatje. ,,We hebben de leidingen daar al weggehaald, zodat er ruimte ontstaat om daar te bouwen", zegt projectleider Kees de Korte van de gemeente. Op het voormalige PNEM-terrein komt nieuwbouwplan BergsLicht, 62 appartementen, eensgezinswoningen en huizen in jaren dertig stijl.

Het oude netwerk wordt weggehaald als daartoe gelegenheid is. De Korte: ,,Als er in een straat werkzaamheden worden verricht, dan nemen we het verwijderen van de buizen mee. Zoals nu bij de reconstructie van de Noordsingel. Zo maken we werk met werk en beperken de overlast voor de inwoners."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom