Een fraaie optocht in Ossendrecht, maar ook afscheid van Prins Kees

videoOSSENDRECHT - De bouwers van Wjeeldrecht, 't Sanegat en Put en Buntland waren dinsdag op bezoek in Ostrecht. De optocht van Ossendrecht geldt als de grand finale van het Woensdrechtse carnaval. Wie de optochten in de andere Woensdrechtse dorpen heeft gemist kon alle carnavalswagens van Woensdrecht dinsdagmiddag aanschouwen in de Ostrechtse optocht.

Volledig scherm
© Vincent Krijtenburg

De meeste bouwclubs waren blij dat ze aan de laatste optocht zijn begonnen. De bouwers moesten voor de vierde of derde dag weer vroeg uit de veren om hun wagen gereed te maken voor de optocht. De Durdouwers uit Huijbergen liepen zo trots als een pauw rond hun wagen die als thema "De Durdouwers, uitvinders anno 2018" had meegekregen.

Pech met de tractor

De bouwers pakten zondag en maandag de eerste prijs in de optochten van Huijbergen en Hoogerheide. En dinsdagmiddag was het bijna weer raak. Ze zagen dat BC de Papagaai uit Hoogerheide met hun wagen over transport, met de eerst prijs gingen lopen waardoor ze dit keer genoegen moesten nemen met een tweede plek. In de optocht reden veertien grote wagens mee. Dat hadden er vijftien moeten zijn.

De wagen van Bc Daai uit Ossendrecht had na een paar honderd meter pech met de tractor en moest daarom vroegtijdig her rondje door Ossendrecht beëindigen. Motto in Ostrecht was dit jaar "We Gwooie ut Roer om", en dat werd op verschillende manieren geïnterpreteerd in de fraaie optocht die gade werd geslagen door heel veel publiek.

Triomftocht

En het roer werd gecombineerd met het afscheid van de Ostrechtse prins Kees. Kees is aan zijn elfde en tevens laatste carnaval bezig als leutvorst van zijn dorp. In de optocht liep iemand mee die een petitie begon om prins Kees aan te laten blijven, maar dat mocht niet baten. Een duo stak hun verdriet over het vertrek van prins Kees niet onder stoelen of banken. "Prins Kees gwooit 't roer om, we zijn in rep roer", stond er op het bord te lezen wat het duo meesjouwde.

De optocht was een ware triomftocht voor de afscheid nemende Ostrechtse prins Kees. De voorbije weken stonden bijna alle carnavalsfeesten in Ostrecht in het teken van het afscheid van prins Kees. En kon Kees vanaf zijn prinsenwagen zien dat veel Ossendrechtenaren te spreken zijn over de Ostrechtse roerganger. "Prins Kees bedankt", stond er veelvuldig te lezen langs de route van de optocht. Kees is bij het volgende carnaval weer gewoon Kees Soffers. Hij zal dan tijdens het carnaval te zien zijn in een rode kiel als lid van de Ostrechtse boerenploeg.

Volledig scherm
© Vincent Krijtenburg
BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. BC De Waterstraot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    BC De Waterstra­ot in Halsteren heeft polyester vaarwel gezegd, lucht in bouwkot veel frisser: ‘Je ruikt alleen nog de lassers’

    HALSTEREN - Jong en oud is in het bouwkot in de weer, met de kwast of op een andere manier. De grote A-wagen van BC De Waterstraot is weer ontworpen door Perry Schuurbiers en ziet er veelbelovend uit. Verder veel bekende plaatjes, zoals in voorgaande jaren. Maar waar is toch die typische lucht van het bouwkot? De geur van polyester als belangrijkste bouwmateriaal?

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom