Volledig scherm
© Richard Gesell

Duurzaam wonen op oude voetbalvelden in Ossendrecht

OSSENDRECHT - Met een het plan Noordrand, dat voorziet in 37 woningen met een mix van huur en koop, kan Ossendrecht een inhaalslag maken op woningbouwgebied. Het aanvankelijk veel kleinere project kon worden uitgebreid tot een grote, groene wijk omdat voetbalclub ODIO twee trainingsvelden afstaat, in ruil voor nieuwe kunstgrasvelden.

Het was een niet te missen voorzet van ODIO-voorzitter Roger Withagen die wethouder Hans de Waal namens de gemeente Woensdrecht maar al te graag binnenkopte. In plaats van een rijtje met circa 16 huurwoningen, komt er in Ossendrecht ruimte voor een volwaardig bouwplan van circa 37 woningen, met een mix van huur (in principe 21 stuks) en koop (16).

Woningstichting Woensdrecht zou in een smalle strook tussen twee trainingsvelden van de voetbalclub en achtertuinen van huizen aan de Doktersstraat zestien huurwoningen realiseren. ,,Tot Roger Withagen opperde dat ODIO twee van zijn vier velden wilde afstaan, in ruil voor twee nieuwe kunstgrasvelden. Zo kunnen we nu een flinke, groene wijk aanleggen bij het centrum, met een mooie overgang naar landschap en natuur.”

De gemeente betrok behalve de Woningstichting en ODIO ook het Dorpsplatform, waterbedrijf Evides en de natuurorganisaties Namiro en Benegora bij het voortraject. Zo ontstond een concept-bouwplan Noordrand Ossendrecht, dat De Waal deze week presenteerde aan de raadsfracties. De financiële commissie wordt nog bijgepraat, in november of december volgt er een inloopavond voor de bevolking om kennis te nemen van dit voorkeursplan. Na die inspraak volgt nadere uitwerking en besluitvorming.

Gasloos

,,Hiermee kunnen we Ossendrecht als duurzaam voorbeeld op de kaart zetten”, aldus De Waal. ,,Want de wijk wordt gasloos. Ik voorspel dat over tien jaar geen enkel nieuw huis nog een gasaansluiting krijgt, maar nu komt het nog niet zo vaak voor. De elektriciteit in deze wijk komt van zonnepanelen.”

Ook is gekozen voor duurzame materialen, zogenaamde wadi’s voor tijdelijke opvang van hemelwater, weinig verhard oppervlak, wandelpaden en veel groen. Ook krijgt het sportpark groene bufferzones om zowel het nabijgelegen Natura 2000-gebied als de nieuwe wijk af te schermen.

Kurk en kokos

,,Juist omdat ODIO twee velden inlevert, ontstaat ook daarvoor de ruimte”, aldus De Waal. De wedstrijdvelden, nu nog echt gras en soms slecht bespeelbaar, worden vervangen door twee kunstgrasvelden. ,,Die kunnen bij wijze van spreken 24 uur per dag gebruikt worden. En hoewel ook rubber korrels veilig zijn, kiezen we qua instrooimateriaal voor kurk en kokos.”

Voorzitter Withagen sprak van grote consequenties voor de club. ,,Maar er is op een nette en prettige manier met ons overlegd.” ODIO bekijkt nog of het nieuwe hoofdveld exact op de huidige plek komt of een slag kan worden gedraaid.

De entree van de nieuwe wijk via de brandweerkazerne wordt ook aangepakt. ,,Die heeft nu niet de juiste uitstraling”, aldus De Waal. Aankleding van de kazerne met bijvoorbeeld hout en extra bomen langs de weg moeten dat oplossen.

Volledig scherm
© Richard Gesell

Zelf bouwen

Voornaamste doelgroep zijn inwoners van Ossendrecht zelf. Zowel starters, ouderen, alleenstaanden, doorstromers als gezinnen kunnen er terecht. De zestien percelen voor de koopwoningen gaan volgens De Waal niet naar één projectontwikkelaar. ,,Mensen kunnen een kavel kopen en zelf bouwen of laten bouwen, als ze maar aan de voorwaarden voldoen die bij de wijk passen.”

Met Woningstichting Woensdrecht is afgesproken dat er achttien sociale huurwoningen komen, ook interessant voor starters. ,,Aan de kop komen drie of vier huurhuizen voor inkomens boven 34.000 euro.”

Al bij al een echte inhaalslag voor het dorp, stelt De Waal. ,,En financieel haalbaar. Zelfs met de nieuwe velden voor ODIO erbij is het risico erg klein dat we niet uit de kosten zouden komen. Ook de provincie staat hier achter.”

Brabantse Wal

De eerste politieke reacties waren veelal positief en ook Benegora is akkoord op hoofdlijnen, aldus voorzitter Jan Andriese. Zijn pleidooi voor een nieuwe, directe ontsluiting van de wijk op de Dorpsstraat kreeg vanwege het drukke verkeer daar geen bijval. Wel wordt nog gekeken hoe de zes meter hoogteverschil in het plan behouden kan blijven. De gemeente wil de Brabantse Wal graag herstellen, maar wacht ook op dit punt de inspraak af.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (56%)
  • nee (44%)
510 stemmen