Volledig scherm
Dumping in Woensdrecht. © Erik de Jonge

Dumping wietafval rond Bergen op Zoom: 35 opruimacties in negen maanden tijd

BERGEN OP ZOOM - De dumping van afval in het buitengebied van Bergen op Zoom neemt toe. Dat wijzen de jongste cijfers uit. Harde conclusies wil burgemeester Frank Petter op dit moment nog niet trekken, maar de cijfers spreken voor zich. Van april tot december vorig jaar moesten mensen van het Werkvoorzieningschap in totaal 35 keer afval van wietplantages ruimen in de bossen.

In de amper anderhalve maand die 2017 oud is, konden ze al 12 keer uitrukken om wietafval op te halen, zoals onlangs nog het spoor van zakken die langs de Molenzichtweg waren gedropt. Het dumpen van wietafval gebeurt veel vaker dan van synthetische drugs, zegt de Bergse burgemeester. Daarvan troffen medewerkers vorig jaar maar drie keer afval aan, aldus Petter.

Hij beantwoordt hiermee vragen van Evert Weys, fractievoorzitter van GBWP in de gemeenteraad van Bergen op Zoom. Naar aanleiding van de dumping langs de Molenzichtweg stelde deze bezorgd vragen. Weys wil camera's, meer surveillance. En een soort van werkconferentie. Om tot goede afspraken te komen. Hij krijgt van Petter een eerlijk antwoord: ,,De pakkans is klein omdat het buitengebied zo groot is. Als er een dumping plaatsvindt worden er vrijwel nooit sporen aangetroffen die wijzen naar de daders.''

Cameratoezicht en meer surveillance is vanwege de zeer grote oppervlakte van het Bergse buitengebied volgens Petter 'in zeer beperkte mate beschikbaar'. Het inzetten van cameratoezicht is volgens hem daarnaast gebonden aan allerlei privacyregels.

Een mogelijkheid is de wildcamera's zo te draaien dat ze gericht zijn op parkeerterreinen in het buitengebied. Maar dat kan alleen met toestemming van het Openbaar Ministerie.

Toch gaat Petter kijken of en hoe er meer met camera's kan worden gedaan. Hij maakt bij de toename van het aantal dumpingen van wietafval dat deze troep 'niet altijd van kwekerijen in Bergen op Zoom hoeft te zijn'. Het kan ook zijn dat mensen van elders naar de bossen rond de stad komen om hun afval te lozen. Daarom is volgens Petter goed overleg met de omliggende gemeenten nodig.

En hij wil vooral inzetten op het aanpakken van het probleem 'aan de voorkant': het voorkomen van hennepkwekerijen en direct ontmantelen zodra er een is gevonden.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom