Volledig scherm
Foto ter illustratie. © MRDH

Druk op ministerie voor plaatsing geluidsschermen A4 bij Heijningen

HEIJNINGEN- De geluidsschermen om de geluidsoverlast van de rijksweg A4 bij Heijningen tegen te gaan, moeten er nu echt komen. Dat is de conclusie die de dorpstafel Heijningen trekt naar aanleiding van resultaten van een meting door Omgevingsdienst West-Brabant (OMWB). 

"Twee jaar geleden zijn er door andere instanties metingen gedaan", zegt Jasper Visser van de werkgroep leefomgeving. Die metingen gingen volgens hem door het plafond. "De meting die nu door de OMWB is gedaan, geeft ook aan dat de geluidsnorm wordt overschreden. Het is noodzakelijk dat de schermen er komen."

Laatste woord

De minister van Infrastructuur en Milieu, Melanie Schultz van Haegen, heeft hier volgens Visser het laatste woord in. De vraag is dus of Rijkswaterstaat de aanbeveling van het rapport zal overnemen. "Omdat de minister demissionair is, doet ze op dit moment niet zoveel. Ik hoop dat we bij de nieuwe minister wél snel terecht kunnen."

Quote

Omdat de minister demissio­nair is, doet ze op dit moment niet zoveel.

Jasper Visser, werkgroep leefomgeving

De werkgroep maakt zich al een aantal jaar hard tegen de geluidoverlast die de rijksweg tussen Dinteloord en Bergen op Zoom met zich meebrengt. Een deel van die jaren in samenwerking met de gemeente. 

Visser: "Onze burgervader moet met zijn vuist op tafel slaan en opkomen voor zijn burgerkinderen. Het is niet de bedoeling dat mensen niet meer in de tuin kunnen zitten omdat ze teveel lawaai van de weg horen." 

Actievoeren

Volgens hem zijn er twee opties: "We proberen het bij de nieuwe minister voor elkaar te krijgen, of we mobiliseren het dorp en gaan actievoeren. De weg blokkeren of met spandoeken de straat op", zegt hij gekscherend. Dat er snel iets gedaan moet worden, staat volgens de werkgroep vast.

Het onderwerp is een van de zaken die afgelopen dinsdag tijdens een dorpsavond van de dorpstafel werden besproken. In de voetbalkantine van Oranje-Blauw '14 verzamelden vertegenwoordigers van Surplus, de gemeente en handhaving zich om met dorpsbewoners over het afgelopen jaar en komende plannen te praten. Ondanks aankondigingen in verschillende dagbladen en op social media was de opkomst erg laag. Het aantal buurtbewoners was op één hand te tellen, iets dat de organisatie van de dorpstafel de volgende keer graag anders ziet.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom

poll

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

Is legale wietteelt in Bergen op Zoom en Roosendaal wenselijk?

  • ja (56%)
  • nee (44%)
509 stemmen