Militairen oefenen op een schietbaan
Volledig scherm
Militairen oefenen op een schietbaan © AD

Dood van militair Sander Klap (35) in Ossendrecht was ongeluk, militairen vrijuit: 'Hij probeerde zijn leven te redden'

OSSENDRECHT - De dood van de 35-jarige commando Sander Klap op een trainingscomplex in Ossendrecht, is het gevolg van een noodlottig ongeluk. De drie militairen die verdacht werden van dood door schuld, valt niets te verwijten en gaan vrijuit, zo laat het Openbaar Ministerie woensdag weten.

Het OM seponeert de zaak, omdat uit onderzoek blijkt dat het zogenoemde ‘shootinghouse’ niet gekeurd was om veilig met scherp te kunnen schieten. 

Volgens het OM had de trainingslocatie helemaal niet gebruikt mogen worden voor een anti-terrorisme oefening.

Schietbaan niet meer gebruikt
De hoofdinstructeur en de toezichthouder werden verdacht van dood door schuld, maar die aanklacht is nu dus komen te vervallen. Volgens het OM mochten de verdachte militairen erop vertrouwen dat de baan gekeurd en dus veilig was.

De hoofdinstructeur is volgens zijn advocaat Michael Ruperti blij en opgelucht met de uitkomst van het onderzoek. ,,Maar bij hem overheerst het verdriet dat hij een collega heeft verloren", zegt Ruperti. De instructeur hoopt dat hij zijn werkzaamheden weer volledig kan hervatten.

ZIE OOK: Dodelijk drama schietbaan Ossendrecht had voorkomen kunnen worden, zegt Defensievakbond

Verschrikkelijk mis
Het is dinsdag 22 maart 2016 als het verschrikkelijk mis gaat op een schietbaan in Ossendrecht. Een 35-jarige sergeant wordt tijdens een anti-terreuroefening van het Korps Commandotroepen (KCT) per ongeluk neergeschoten. De schutter is een collega-commando die op dat moment oefent met een automatisch geweer.

De commando schiet op een foto op de wand, maar ziet niet dat de sergeant zich daarachter bevindt. De kogels gaan dwars door de wand en raken de sergeant. Hij valt naar de grond waarop de oefening onder luid geschreeuw wordt stilgelegd. De instructeur van het andere team stond op een paar meter afstand toen het gebeurde, zegt zijn advocaat Michael Ruperti tegen BN DeStem.

Reanimatie
De instructeur rent naar het slachtoffer en probeert met reanimatie het leven van de sergeant te redden. Hulpverleners nemen het al snel van hem over, maar dat mag niet meer baten: de commando overlijdt niet veel later aan zijn verwondingen. Tegen drie militairen wordt direct een strafrechtelijk onderzoek gestart. Ze worden verdacht van dood door schuld.

Volgens advocaat Michael Ruperti is er - buiten de schuld van de instructeurs - een jaar lang geoefend op een levensgevaarlijke locatie. ,,De veiligheid van de schietbaan had vooraf beoordeeld moeten worden. Als dat gebeurt was, dan was nooit het besluit genomen om daar die terreuroefening te doen.” 

ZIE OOK: Commando doodgeschoten tijdens schietoefening

Vertrouwelijke documenten
Dat blijkt ook uit vertrouwelijke documenten van Defensie, waarin staat dat de schietbaan in Ossendrecht onveilig was en nooit gebruikt had moeten worden.,,Gezien het feit dat linnen wanden niet in staat zijn om projectielen af te vangen en een schutter geen zicht heeft waar zich verder personen op de schietbaan bevinden, acht ik de schietbaan in deze configuratie intern niet veilig voor gebruik van scherpe munitie'', luidde de beoordeling.

Volgens Anne-Marie Snels, voorzitter van Defensievakbond AFMP, had de dood van de sergeant voorkomen kunnen worden als de top van de Defensie eerder had ingegrepen. ,,Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan de onveilige werkomstandigheden bij Defensie. Hoe hebben ze dit jarenlang kunnen toestaan?”, aldus Snels.

Binnenschietbaan
De oefenlocatie in Ossendracht is van de politie en omvat onder meer schietbanen en een compleet oefendorp. Het ongeluk gebeurde op de zogeheten 360 graden binnenschietbaan, waar kamers zijn nagemaakt en waar op doelwitten wordt geschoten op de linnen wanden. ,,Het is belachelijk dat op dat complex geen stalen wanden stonden”, aldus Ruperti.

Volgens Ruperti maakt het noodlottige ongeval duidelijk dat de jarenlange kaalslag op Defensie fatale gevolgen heeft gehad. Op het Korps Commando Troepen is flink bezuinigd maar tegelijkertijd ook vaak een beroep gedaan, in de bestrijding van terrorisme. ,,Het is onbegrijpelijk dat er onvoldoende geld beschikbaar is gesteld om de beste faciliteiten ter beschikking te stellen.’’

'Dat hakt er wel in'
Bij de commando’s heerst nog altijd grote verslagenheid door het incident, zegt de advocaat. ,,Je kunt je voorstellen dat de gebeurtenissen grote indruk hebben gemaakt op mijn cliënt. Hij stond er een paar meter vandaan en probeerde het leven van zijn collega te redden, dat hakt er natuurlijk wel in."

Naar de fatale gebeurtenis lopen nog twee onderzoeken, door Defensie zelf en door de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). 

Onderzoeken
,,Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, in de eerste plaats voor het slachtoffer, de nabestaanden, maar ook voor de betrokken militairen. Het is van het grootste belang dat duidelijk wordt wat er mis is gegaan'', meldt een woordvoerder van Defensie.

Het ministerie kan verder nog niet inhoudelijk ingaan op de kwestie, omdat de twee andere onderzoeken nog lopen.

ZIE OOK: 'Defensie liet commando's trainen op onveilige schietbaan'

KCT
Het Korps Commandotroepen is de best getrainde eenheid van het leger en bestaat uit ongeveer 300 mensen, waarvan zo'n 225 operationele commando's. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom