Volledig scherm
Het Facilitair Bedrijf biedt onder meer oefenruimtes zoals in Blokstallen 3. © Tonny Presser © 2018

Doek valt definitief voor Facilitair Bedrijf: ‘doodzonde dat dit gebeurt’

BERGEN OP ZOOM - Het is over en uit voor het Facilitair Bedrijf zoals Bergen op Zoom dat tot nu toe kende. Het bestuur gooit er definitief het bijltje bij neer per 31 december. Gesprekken met wethouder Evert Weys om uit de al maanden voortdurende impasse te geraken zijn op niks uitgelopen. 

Uiteindelijk draait het om geld. Extra geld dat Weys niet wil geven. Hij houdt voet bij stuk, zegt André Nieuwenhuijzen, penningmeester van het FB. Waardoor het voor het bestuur onmogelijk is nog door te gaan. Weys wil zelf niet reageren, laat hij via zijn woordvoerder Erwin Stander weten. Het is nu aan hem of er per 1 januari een vervolg komt op dat FB. En op welke manier.

Uit het lood

Quote

Het is in beton gegoten

André van Nieuwenhuijzen, Bestuur Facilitair Bedrijf

,,Het is doodzonde dat het zo gaat”, zegt Van Nieuwenhuijzen. Medewerkers en vrijwilligers zitten al maanden in spanning. ,,Mensen zijn erdoor uit het lood.” En moeten nu aanzien hoe het bestuur de komende maanden de organisatie gaat opdoeken. ,,Want als we tegen beter weten in doorgaan gaan we schulden maken.” En zo wil het bestuur er niet mee stoppen. Dat wil netjes afwikkelen. ,,We hebben financieel nu alles goed op de rit, dat verbaasde de wethouder.”

De malaise rond het FB begon dit voorjaar toen Weys aankondigde de subsidie met 65.000 euro te korten. Het bestuur zag geen andere uitweg dan ermee te kappen. Want zonder dat geld was de organisatie niet meer te runnen. Toen echter directeur Gertjan Huismans in september aankondigde op te stappen, ging het bestuur toch weer praten met Weys. ,,Want dat salaris scheelt fors in de kosten.”

Extra geld

Maar uiteindelijk klapte het overleg toch. ,,We wilden 25.000 structureel extra vanwege de exploitatie van het Eventum. Voor energie, schoonmaak. Dat zijn gewoon de jaarlijkse kosten.” Het FB is de ‘huismeester’ van dat Eventum. ,,En eenmalig 45.000 euro. Vanwege de reorganisatie die we doormaken door het vertrek van de directeur.”

Geen antwoord

Volgens Van Nieuwenhuijzen weigerde Weys te bewegen. ,,Hij bleef bij zijn standpunt van maart. Er komt geen cent bij. We hebben gevraagd: wat denk je op deze manier te bereiken. Want dat Eventum kost ook straks geld. Daar is gewoon geen rekening mee gehouden. En ook Blokstallen 3 blijft geld kosten.” Maar op al hun vragen kwam geen antwoord van Weys. ,,Het was in beton gegoten.” Zodat het bestuur ook niet weet hoe de wethouder de taken van het FB denkt over te (laten) nemen. 

Ruim honderd (culturele) organisaties leunen op dat FB, voor opslag, oefenruimtes, voor materiaal zoals tribunes en van alles meer. ,,De gemeente kan de schaal en omvang van wat het FB doet totaal niet inschatten”, denkt Van Nieuwenhuijzen. 

  1. Wethouders Bergen op Zoom onder druk om De Schelp, zwembad hoopt in februari weer open te gaan

    Wethouders Bergen op Zoom onder druk om De Schelp, zwembad hoopt in februari weer open te gaan

    BERGEN OP ZOOM - Het door technische problemen geteisterde zwembad De Schelp kan mogelijk op maandag 3 februari de deuren weer openen voor het publiek. Of die streefdatum gehaald wordt, hangt af van nieuw onderzoek komende vrijdag, waaruit moet blijken of de accommodatie volledig legionella-vrij is. De resultaten van die bemonstering worden eind volgende week verwacht. Het gemeentebestuur van Bergen op Zoom geeft woensdag om 17.00 uur een persconferentie over de situatie rond De Schelp, die de positie van het college onder druk zet.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom