Volledig scherm
Pieter Hoff, eigenaar van Groasis, bij een van de vijvers op het terrein van Unipak. © Chris van Klinken / Pix4Profs

Dit Steenbergse bedrijf wint internationale prijs met waterbesparende donuts

STEENBERGEN/ABU DHABI - Het Steenbergse bedrijf Groasis heeft voor hun waterbesparende techniek een award in de Verenigde Arabische Emiraten gewonnen. ,,Er gaan veel deuren in het Midden-Oosten voor ons open", aldus eigenaar Pieter Hoff. 

Quote

Ze doen nu veel met druppelbe­vloei­ing, wat heel zuinig lijkt, maar dat niet is

Pieter Hoff, Groasis

Vorige week heeft Pieter Hoff de Khalifa International Award voor Dadelpalm en Agricultural Innovation in Abu Dhabi in ontvangst genomen. ,,Watergebrek is in het Midden-Oosten een groot probleem", legt Hoff uit. ,,Voor alle gewassen is irrigatie nodig. Ze doen nu veel met druppelbevloeiing, wat heel zuinig lijkt, maar dat niet is. Ter vergelijking: voor het planten van een boom is met ons systeem 200 liter water nodig, met druppelbevloeiing 150.000 liter.” Het systeem van Groasis bestaat uit een soort donut van afbreekbaar gerecycled papier, die gelijkmatig water afgeeft aan planten.

‘Onze oplossing zorgt dat er minder water wordt gebruikt’ 

In het Midden-Oosten wordt vaak zout water gebruikt. ,,Dit moet dan omgezet worden naar zoet water, omdat het anders niet geschikt is voor irrigatie", vervolgt Hoff. ,,Dat is een duur proces. Het overtollig zout wordt daarna weer terug in de zee gegooid, wat heel slecht is voor het zeeleven. Onze oplossing zorgt dat er minder water gebruikt wordt en dat de zeeën verbeteren. Daarom hebben wij de award gewonnen.”

Hoff ziet de award als een mooie erkenning. ,,Wij zijn superblij met de award. In het hele Midden-Oosten gaan nu deuren voor ons open. We zijn onder andere al actief in Jordanië, Oman en Saudi-Arabië.”  

Toepassing in Nederland

Ook in Nederland ziet Hoff ook mogelijkheden. ,,In Nederland worden nu veel grote bomen geplant in het kader van landscaping. 25% van de bomen die vorig jaar geplant zijn, is ook doodgegaan. Onze techniek kan deze bomen wel van voldoende water voorzien. Onze droom is om de wereld te herbebossen om het klimaat te redden.”  

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom