Dit krijgt koningin Máxima te zien in hightech dementiecentrum in Steenbergen

videoSTEENBERGEN - Jan Klaassen stapt uitgerust uit bed. Dat de sensor naast zijn bed vannacht signaleerde dat er een object op de grond is gevallen, heeft hij niet gemerkt. Hij is niet wakker gemaakt door de verpleging, omdat die via een camera in zijn kamer konden zien dat niet hij, maar een kussen op de grond was gevallen.

Hij maakt een rondje langs de winkelstraat. De wasserette, kapper, werkplaats en supermarkt loopt hij voorbij. Hij volgt een medebewoner naar de brasserie. Een paar seconden later spreekt de gastvrouw hem vriendelijk aan: het is niet de bedoeling dat hij hier loopt. Op haar smartphone kreeg zij de melding dat meneer Klaassen geen bevoegdheid heeft daar te zijn.

Kletsend begeleidt ze Klaassen door het binnenhof naar de huiskamer, waar hem een gezond ontbijtje te wachten staat. En bij terugkomst in zijn slaapkamer, gaat de deur automatisch van het slot, want zijn armbandje ontgrendelt hem als hij in de buurt komt.

Koningin Máxima naar Steenbergen

Volledig scherm
Verpleegkundige Milou Quist met tillift bij bewoonster Carla Verbeek op de kamer. © Pix4Profs/Peter van Trijen

Jan Klaassen is fictief, maar het zou zomaar een realistisch ochtendtafereel in Hof van Nassau in Steenbergen kunnen zijn. Koningin Máxima opent dinsdag 28 mei het gloednieuwe verpleeghuis. Sinds november wonen er al bewoners, maar een feestelijke opening mag niet ontbreken.

Er wonen 121 mensen in het verpleeghuis, waarvan 97 dementerend. Technologie speelt er een belangrijke rol. De nieuwste technische snufjes zijn toegepast om het leven binnen de muren van het verpleeghuis zo aangenaam mogelijk te maken. Domotica, wordt dat ook wel genoemd. Is het spannend om straks Máxima rond te leiden? Innovatieadviseur Matthieu Arendse vind dat meevallen. ,,Dat we iets moois hebben te laten zien, vind ik het allerleukste.” 

Drie toepassingen die het verpleeghuis vol trots aan de koningin laat zien:

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom