Dit is 't Gèèfste Berregse Woord van 2019

videoBERGEN OP ZOOM - Een onmisbaar woord in de vocabulaire van veel Bergenaren: Kul of kulleke. Het is een term die je voor haast iedereen kunt gebruiken. Je kunt het zowel tegen een kind als tegen een volwassene zeggen, en het is vrijwel altijd vriendelijk bedoeld. Daarom is het verkozen tot 't Gèèfste Berregse Woord. 

Volledig scherm
Vorig jaar bogen Bergenaren zich net als vanavond over 't Gròòt Berregs Diktee. © Tonny Presser © 2018

Dat werd gisteravond bekend gemaakt tijdens de 25e editie van 't Gròòt Berregs Diktee. Kul/kulleke moest het opnemen tegen dil/dilleke en stripke. Er kon tot en met dinsdag gestemd worden op 't Gèèfste Berregse Woord. Echte concurrentie bleken de twee andere termen niet. Dilleke kreeg 16 procent van de stemmen en stripke slechts 8 procent. De overige 76 procent van de ongeveer 380 stemmers koos voor kulleke. 

De stemmers konden ook de motivatie voor hun keuze doorgeven. 'Het wordt veel gebruikt door iedereen', 'Het bekt lekker en klinkt spontaan', 'Het is een prettig woord dat veel betekent en een warm gevoel geeft, al zijn het maar drie lettertjes', 'Omdat het zo leutig en lief klinkt en je het tegen iedereen die je een warm hart toedraagt kunt zeggen' waren enkele redenen. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom