De wandelaars werden opgewacht bij het Dorpshuis door doedelzakspeler Arie van Meerwijck.
Volledig scherm
De wandelaars werden opgewacht bij het Dorpshuis door doedelzakspeler Arie van Meerwijck. © Pix4Profs/Peter Braakmann

Dinteloord eert Canadese bevrijders met mars over de Brabantse Wal

Bevrijding 75 jaarDINTELOORD - Mondjesmaat druppelen de wandelaars van de Bevrijdingsmars Brabantse Wal zaterdagmiddag binnen in het Dinteloordse Dorpshuis. 44 kilometer hebben ze gelopen - symbolisch naar het jaar van de bevrijding - van Ossendrecht naar hier.

De zakjes met spieren- en gewrichtengel bij de ontvangsttafel blijven opvallend genoeg onaangeroerd. ,,Wij zijn wel wat gewend hoor’’, klinkt het steevast. Onder de 134 deelnemers, van wie de overgrote meerderheid overigens vanuit Halsteren startte en ‘maar’ 24 kilometer liep, zijn duidelijk vooral ervaren lopers. 

Weersvoorspellingen

Wellicht dat dat iets te maken heeft met de weersvoorspellingen, geeft initiator en Suikerstad Sportief-voorzitter Albert Vlamings toe. ,,Met goede vooruitzichten kun je zomaar drie keer zo veel deelnemers trekken’’, weet hij uit ervaring. En in verband met dezelfde weersverwachting ging de ‘fly past’ van historische vliegtuigen ook al niet door. ,,Maar al met al ben ik zeker niet ontevreden." 

Quote

De bevrijding víeren doet men in Dinteloord eigenlijk niet.

Albert Vlamings, Suikerstad Sportief

Vlamings wilde met de mars ‘iets unieks’ organiseren rondom 75 jaar bevrijding, zegt hij. ,,De bevrijding víeren doet men in Dinteloord eigenlijk niet. Het centrum hier is platgebombardeerd door de Engelsen, omdat er uitkijkpunten van de Duitsers stonden. Daarom herdenkt men hier liever.” Het idee van een bevrijdingsmars kwam toen als vanzelf, voor de organisator van de jaarlijkse Suikerstadmars. ,,Ik dacht; schoenmaker, blijf bij je leest. We gaan een mars doen.”

Tekst gaat verder onder het kader.

Klok

De route is een ode aan de Canadese soldaten die vanuit het oosten Dinteloord bevrijdden, en voert met dank aan historicus Robert Catsburg langs enkele belangrijke plekken uit die tijd, militaire begraafplaatsen en monumenten. ,,En voor elke passerende wandelaar, slaat de klepel éénmaal tegen de Canadese klok bij Welberg”, vult Vlamings aan. ,,Dat we dat hebben kunnen regelen, vind ik heel bijzonder. Het heeft iets mooi plechtigs.” 

Quote

Voor elke passerende wandelaar, slaat de klepel éénmaal tegen de Canadese klok bij Welberg

Albert Vlamings, Suikerstad Sportief

En wanneer Dinteloord is bereikt, leiden de tonen van ‘Scotland The Brave’ uit de doedelzak van Arie van Meerwijck de weg naar het Dorpshuis. Daar ontvangen alle lopers een unieke medaille en een zakje zaad van de klaproos, de bloem uit het logo van de werkgroep 75 jaar bevrijding van de gemeente Steenbergen.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom