Volledig scherm
© Ruben Schipper

Digitaal stadskantoor Bergen nog altijd niet op orde voor blinden en slechtzienden

BERGEN OP ZOOM - Voor Bergenaren met een visuele handicap is het haast onmogelijk om digitaal een paspoort, vergunning of subsidie aan te vragen. De formulieren die burgers online moeten invullen, werken niet in combinatie met hulpmiddelen als spraakbegeleiding of braille.

,,Ik voel me een beetje bedonderd”, zegt raadslid Joost Pals van de VVD. ,,Ik heb in mei vorig jaar al over dit thema geïnformeerd.” Volgens hem is het toegankelijk maken van de website zo moeilijk niet. ,,Ik ben zelf ict’er en als je daar echt werk van maakt, kan het binnen één week geregeld zijn.”

Kees Spikker, secretaris van de Stichting WéViGé (Welzijn Visueel Gehandicapten), is zelf blind en berichtte de gemeente al eerder over dit probleem. ,,Ik kreeg de reactie: ‘We gaan er naar kijken.’ Vervolgens gebeurde er niks. Ik geloof niet dat het onwil is, misschien ligt het aan laksheid of het kostenplaatje. Daarnaast leven we in een wereld waarin het merendeel van de mensen goed ziet, die kennen dit probleem niet.”

Volgens Stichting Accessibility, dat zich bezighoudt met het toegankelijk maken van websites, zou Bergen op Zoom een voorbeeld moeten nemen aan Tholen. ,,In die gemeente wordt heel veel tijd en energie gestoken in de toegankelijkheid van de site. Zij scoren al twee jaar het beste van de regio bij ons.”

Een woordvoerder van de gemeente Bergen op Zoom zegt dat er achter de schermen hard wordt gewerkt aan deze kwestie, maar dat er problemen zijn met de softwareleverancier. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom