Deze Steenbergse imkers zijn allergisch voor bijen
Van West-Brabantse bodemIn deze serie nemen we u mee de ‘de boer op’. Hoe verdienen West-Brabantse landbouwers hun brood. Vandaag: de familie Dogge uit Steenbergen, die alles kan vertellen over de bloemetjes en de bijtjes
De boerderij van Marjoleen en Kees heet Landjuweel. Wanneer je hier aan komt rijden, kom je meteen een vrolijke rotonde met kippen tegen. ,,De kippen springen snel genoeg aan de kant”, zo weet Kees te vertellen. ,,Er is er nog geen een overreden.” Voor het huis prijkt een authentieke bloemenkar. Een cadeautje dat Marjoleen en Kees bij hun trouwen van vrienden kregen.
Allergie
Het gezin Dogge bestaat uit Marjoleen (49), Kees (52), Maurits (18) en Maureen (15). Zij hebben een aantal zaken gemeenschappelijk. Zo zijn ze gastvrij, wordt er graag en veel gelachen in huis en gaan ze nieuwe uitdagingen niet snel uit de weg. En ze zijn bijna allemaal allergisch voor bijen, behalve Maureen. Zo’n allergie is natuurlijk altijd vervelend. Maar het is echt lastig wanneer er achter het huis rijen vol bijenkasten staan en je een passie voor bijen en het imkersvak hebt.
Ik had veel vrienden in de landbouw. Deze sector heeft me altijd enorm aangesproken
Kees is van huis uit monteur, al lag daar, in alle eerlijkheid, niet zijn ware passie. ,,Ik had veel vrienden in de landbouw”, vertelt hij. ,,Deze sector heeft me altijd enorm aangesproken.” Kees regelt her en der bij vrienden en kennissen wat verloren hoekjes grond voor zichzelf, waarop hij aan de slag te gaan met bloemzaad. ,,Het bloed stroomt waar het niet gaan kan”, vertelt hij. ,,Op enig moment had ik negen volkstuintjes in gebruik.” Na hun huwelijk verhuizen Kees en Marjoleen naar Tholen. Kees professionaliseert zijn hobby met de aanschaf van een stukje grond in Welberg. Wanneer ze een paar jaar later de kans krijgen in Steenbergen een boerderij te kopen, grijpen ze deze met beide handen aan.
Fazantenbes
Tien hectare snijbloemen heeft de familie Dogge staan. Zij kweken onder andere vrouwenmantel, fazantenbes, tuinpioenen en guldenroede. Op een klein deel van de oogst na, dat gedeelte wordt als bont boeket vanuit de fietskar te koop aangeboden, gaat het gros van de bloemen naar vaste afnemers, die er vervolgens voor zorgen dat de bloemen uit Steenbergen in huiskamers door heel Nederland verspreid worden.
Imkerwinkel
Van monteur naar bloemenkweker, zaadmengselleverancier, imker en docent bijenhouden. Én winkelier. Wanneer het Kees opvalt dat er in een straal van een klein uur rijden geen imkerwinkel is, start hij er eentje aan huis. Alle denkbare bijenproducten en -benodigdheden zijn hier te koop. Voor de gewone bezoekers is er honing, thee, geschenkverpakkingen, honinglepels, waskaarsen en noem het maar op. De imker, zowel de amateur als de professional vindt hier alles wat nodig is voor de verzorging van de kasten. Maar ook slingers, rookpijpen, beschermende pakken, lege honingpotjes enzovoort.
Een relatief nieuw product zijn de zaadbloemen waarvan de opbrengst gebruikt wordt om verwerkt te worden tot zaadmengsels. De vraag hiernaar heeft Kees de laatste jaren sterk toe zien nemen. ,,Gemeenten, maar ook andere agrarisch ondernemers, zijn druk bezig met biodiversiteit en het inzaaien van bloemen”, legt hij uit. ,,Maar nu is het zo dat hiervoor natuurgebieden leeggeplukt moeten worden om elders het zaad daarvan in te zaaien. Dat is natuurlijk raar.”
Gemeenten, maar ook andere agrarisch ondernemers, zijn druk bezig met biodiversiteit en het inzaaien van bloemen
Bij bloemetjes horen bijtjes. Een jaar of tien geleden begint Kees zich voorzichtig te verdiepen in de bijenhouderij, bedoeld voor de bestuiving van zijn bloemen. Via de imkervereniging, waar hij een basiscursus volgt, krijgt hij van iemand twee ‘afleggers’. Bijenvolken die de imker zelf niet meer kwijt kan. ,,Meteen dat eerste jaar kwamen er acht volken aanvliegen. Het jaar erna hadden we er al twintig.”
Al snel krijgt Dogge de vraag of hij een deel van zijn bijen bij een aardbeienteler wil zetten voor de bestuiving. Kees zegt ja, en hij besluit ook meteen een bijen-bestuivingscursus te volgen. Met groter succes dan op voorhand gedacht. ,,De bijen leerden me beter tuinieren”, zegt hij. Wanneer Kees over zijn kleine werkvolk spreekt, is zijn enthousiasme merkbaar en gaan zijn ogen glinsteren. ,,Je gaat anders naar de natuur kijken. We kunnen als mensen veel van de bij leren.” Bij de bijen draait alles om het groter geheel. ,,Is er te weinig personeel: dan rekruteer je de jongeren. Na de geboorte poetst een bij eerst de cel waaruit ze geboren is en gaat daarna direct de larfjes voeden.” Kees volgt cursus na cursus, tot een niveau dat hij nu zelf ook lessen geeft.
Je gaat anders naar de natuur kijken. We kunnen als mensen veel van de bij leren
Allergische reactie
Maurits krijgt als eerste een lesje ‘voorzichtig zijn met bijen’ van de dieren zelf. ,,Hij werd twee keer in zijn oren gestoken”, zegt Marjoleen. ,,Daar kwam een allergische reactie op en voor we het wisten kon hij met de gele taxi naar het Bravis ziekenhuis”. Hoewel ze er nu luchtig over kunnen doen, was de ambulancerit en het verblijf in het ziekenhuis best schrikken. Later ondervinden Kees, Marjoleen én Marjoleens vader dat ze óók allergisch zijn.
Iemand anders zou op een moment als dit misschien de brui eraan geven. Maar de familie Dogge zet door. Met behulp van een jaren durende therapie bij een specialist in het Tilburgse TweeSteden Ziekenhuis, bouwen ze langzaam weerstand op tegen bijengif. Dat is niet onverstandig, aangezien de ambitie er is om het aantal van 125 bijenvolken nu in het komend jaar te verdubbelen.
Toeval
,,Alles wat we nu hebben en waar we nu mee bezig zijn, is allemaal toevallig op ons pad gekomen”, blikt Kees terug. Daarbij hebben ze ook een beetje hulp gehad. ,,We hebben vroeger bij de KPJ gezeten. Daar hebben we veel vrienden aan overgehouden. Van de band die we toen opbouwden, daar plukken we nu nog steeds de vruchten van. Je kent elkaar, je helpt elkaar.”
Meer lezen?
Wilt u meer lezen over West-Brabantse landbouwers?
- Op bezoek bij alpaca’s? Bij dit bedrijf in Castelré kan dat: ‘Ze worden steeds populairder’
- Van Thaise basilicum tot citroenverbena: dit bedrijf uit Etten-Leur teelt dertig soorten kruiden.
- Bij Antonio en Jolanda van Beek komen duizenden kilo’s van het witte goud uit de grond.
- Zomerkoninkjes? Nee hoor, dit bedrijf uit Moerstraten teelt het hele jaar aardbeien.
- Van lavendelplanten tot een speelbos: op deze Etten-Leurse boerderij is van alles te vinden.
- Op deze Roosendaalse boerderij verdienen bezoekers punten voor een selfie met een poepende koe.
- Deze Rucphense varkenshouder zorgt met passie voor zijn bio-varkens.
- Bij de familie Mangelaars uit Wouwse Plantage relaxen de runderen in het stro.
- Jan Mouws is plantenkweker en voelt aan welke plant bij zijn klant hoort. Benieuwd naar zijn verhaal? Hier is het te lezen.
- En bij dit bedrijf in Dongen lopen eenden door de kas die naaktslakken eten!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Afvaldumpingen van criminelen zijn een grote kostenpost in Brabant
BREDA/HALSTEREN - Afvaldumpende drugscriminelen zadelen Noord-Brabant op met een enorme kostenpost. Bijna de helft van de ruim 2,1 miljoen euro subsidie die in 2021 en 2022 landelijk werd aangevraagd voor het opruimen van drugsafval komt van Brabantse slachtoffers. -
Snowboardtalent Youri (17) móet presteren op school, anders mag hij niet de sneeuw in: ‘Ze zijn best streng hier’
Topsport en school combineren; voor de een een makkelijke opgave, voor de andere wat moeilijker. Sommige veelbelovende talenten kiezen er voor om alle focus op hun sportdroom te zetten, maar Youri Zorge (17) uit Woensdrecht doet dat niet. En hij geeft eerlijk toe dat hij moeite heeft met de veel omvattende combinatie. -
PREMIUMKoken & Eten
Vegaburgers doen de gezondheid meer kwaad dan goed: welke vleesvervangers zijn wél een goede keuze?
Uit een analyse van meer dan 500 verschillende vegetarische burgers, worsten, balletjes en schnitzels uit de supermarkt blijkt dat vleesvervangers vaak te veel vet en te weinig eiwitten bevatten. Volgens TestAankoop in België zijn de meeste veggieburgers enorm bewerkt en doen ze de gezondheid van de consument meer kwaad dan goed. Hoe kies je dan de juiste vleesvervanger? En bestaan er voedzame alternatieven? -
PREMIUM
Het droomhuis van Daan (27) bleek een complete bouwval: ‘Keurder noemde het een kaartenhuis’
Huizenkopers hebben vaak geen flauw benul van funderingsproblemen, bleek onlangs uit onderzoek. Niet vreemd, als er op Funda vaak niets over staat. Het overkwam Daan (27) uit Utrecht, die bijna een ‘kaartenhuis’ kocht. -
Gróótste jeugddweilband ooit geeft eerste optreden in de Stoelemat in Bergen op Zoom: ‘Prachtig om te zien dat kinderen dit al kunnen’
BERGEN OP ZOOM - Aan talent geen gebrek op het Vastenavendconcert van de Sjefkes. Het jaarlijkse evenement van de harmonie vond zaterdagavond weer als vanouds plaats in de Stoelemat in Bergen op Zoom. Dit jaar met een extraatje voor Prins Wannes III: de gróótste jeugddweilband ooit.
-
wk veldrijden
Senna Remijn opent Zeeuwse Zondag op WK veldrijden met zilveren medaille: ‘Dat voelt als een overwinning’
De eerste Zeeuwse medaille-kandidaat is over de dam op de slotdag van het WK veldrijden in Hoogerheide. Senna Remijn pakte zondagmorgen het zilver in de titelstrijd bij junioren. ,,Léo was vandaag gewoon te sterk", zo kon de eerstejaars junior ut Wolfphaartsdijk zich neerleggen de tweede plaats achter de Fransman Léo Bisiaux. ,,Het feit dat ik in het tweede deel van de wedstrijd mijn tweede plaats kon vasthouden, voelt al als een overwinning op zich.” -
-
-
Deze auto's gaan het vaakst meer dan 300.000 kilometer mee
Automobilisten die een hekel hebben aan inruilen doen er goed aan om een auto te kopen die in één van de lijstjes hieronder staat. Het zijn nagenoeg onverwoestbare modellen met motoren die een eeuwig leven lijken te hebben. -
LIVEBLOG
Fans uitzinnig na winst Van der Poel op WK in Hoogerheide, ‘gekkenhuis’ door drukte op parkeerterrein
HOOGERHEIDE - Miljoenen crossliefhebbers zaten vanmiddag voor de buis om naar het WK veldrijden in Hoogerheide te kijken. Mathieu van der Poel won uiteindelijk de finale die startte om 15.00 uur. Hij won in een eindsprint van Wout van Aert, wat zorgde voor uitzinnige reacties bij de fans. Na afloop werd het echter druk op de parkeerplaats en op de weg, waar grote files staan.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom