Volledig scherm
De toren van de Lourdeskerk in Bergen op Zoom.

Deze kerk in Bergen op Zoom bestaat al 90 jaar en viert dat zaterdag

BERGEN OP ZOOM -  Al negentig jaar bestaat de kerk Onze Lievevrouw van Lourdes aan de Prins Bernhardstraat in Bergen op Zoom. Dat viert de Lievevrouweparochie zaterdag 15 september vanaf 19.00 uur met een speciale eucharistieviering. 

Celebrant is pastoor Paul Verbeek. Daarna trekt er een lichtprocessie door de straten in de omgeving van de kerk. Tijdens deze processie wordt de rozenkrans gebeden en Marialiederen gezongen. De naar verwachting enkele honderden deelnemers aan de processie krijgen allemaal een kaarsje. 

Volledig scherm
Een gerestaureerd raam in de Lourdeskerk in Bergen op Zoom. © Robert van den Berge

Kaarsje branden 

Tijdens de processie zal het nieuwe Mariabeeld op de voorgevel van de oude noodkerk aan het Lourdesplein worden gezegend. Aan de buurtbewoners is gevraagd om te vlaggen of een kaarsje voor het raam te laten branden als de processie voorbijtrekt. De Lourdeskerk werd gebouwd tussen 1926 en 1928 voor de wijk Fort/Zeekant. 

Volledig scherm
De Onze Lieve Vrouwekerk © Thom Van Amsterdam

De parochie bestaat al sinds 1910. In 1918 werd aan het Lourdesplein een noodkerk ingericht die later dienst deed als wijkcentrum. De ontwerpers van de huidige kerk waren Joseph Cuypers en Pierre Cuypers jr. uit Roermond, architecten van veel katholieke kerken. Het werd een bakstenen Christocentrische kerk met een breed schip en een twaalfkantige koepel. Bij het voorportaal bevindt zich de Lourdesgrot. Het is een kopie van de Mariagrot in Lourdes. In de grot is een steen uit Lourdes aangebracht. 

De grot is tegenwoordig ingericht als dagkerk en devotieruimte en wordt volgens Jan van Wijk, de vicevoorzitter van het parochiebestuur, druk bezocht. Van Wijk: ,,Daar komen veel mensen er branden dagelijks ruim honderd kaarsjes. Elke dinsdagmorgen is daar een viering. In 1944 werd de toren door de Duitsers opgeblazen en ging ook de Lourdesgrot deels verloren. De grot werd snel herbouwd en de toren in de periode 1954-1955. In 2010 en 2011 werd de kerk voor het laatst gerestaureerd."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom