Volledig scherm
Schoolkids bezoeken Halwana (bouwclubs). Boer Willem laat de kinderen nadat ze spuit ellef hebben kunnen bewonderen, één voor één een zogeheten “Gaper” opzetten. © Pix4Profs/Tonny Presser

Deze jeugd neemt een kijkje achter de schermen van Vastenavend

BERGEN OP ZOOM - Twee weken lang zullen kinderen van Bergse basisscholen worden rondgeleid door boeren van de Boerenploeg op Halwana, de thuisbasis en bouwlocatie van de Stichting Vastenavend aan de Zeelandhaven in Bergen op Zoom. 

Tevens worden bezoeken gebracht aan de bouwclubs WIJ, De Leutige Krabben en Driekus. Over belangstelling heeft de Stichting Vastenavend niet te klagen. Vorig jaar waren er 800 deelnemers, dit jaar komen er 2000 langs. Maandag kwamen 4 scholen bij Halwana op bezoek. Groep 5A van De Borghoek beet de spits. De 53 scholieren kregen in de kantine van Halwana van boer Willem uitleg over de betekenis van Vastenavend. Hij sprak van een feest van de omgekeerde wereld. Hij noemde Halwana een geheime plek en daarom moesten de kinderen allemaal zweren dat ze er niets over zouden doorvertellen. De grote stadssleutel die de burgemeester altijd na de intocht overhandigt aan de prins mocht in de kantine door leerling Xabi Appels even vastgehouden worden. 

Wagenloods

Daarna liepen ze in drie groepen door Halwana. In de wagenloods werd met verbazing gekeken naar het dikke achterwerk van heks Wana en werd verteld over de betekenis van haar kraai. Bij de Blauwe Schuit vernamen de kinderen alles over het Slikpaleis van de prins. In het magazijn was de kleding van de pakkendragers te zien. Een aandachttrekker was het gezicht van de Peperbus. De belangrijkste vervoersmiddelen van de Stichting Vastenavend werden bekeken, zoals de Pèèrse Limesien, Spuit 11 en de oude koets. Bij de varkensblazen werd verteld dat dat middeleeuwse ballonnetjes waren. Aan het slot van de rondleiding werd voor de Dubbeldekker een groepsfoto gemaakt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom