Deze bieb wordt huiskamer voor alle inwoners met hulpvraag in gemeentehuis Woensdrecht
HOOGERHEIDE - Alle Woensdrechtse welzijnsorganisaties hebben dinsdag definitief hun intrek genomen in het gemeentehuis te Hoogerheide, waar inwoners nu voor alle hulp onder één dak kunnen aankloppen. Met de grote hal als receptie en de verbouwde bibliotheek als ‘huiskamer’.
Delen per e-mail
,,Zo komt het pand van de welzijnsclubs aan de Kromstraat vrij om verhuurd te worden, of voor woningbouw. Dat levert op termijn een flinke besparing op”, zegt wethouder Jeffrey van Agtmaal. ,,De ruimte van de bieb in het gemeentehuis is gehalveerd om spreekkamers te realiseren. En de hal wordt vriendelijker aangekleed zodat inwoners zich welkom voelen.” De hele operatie kost drie ton.
De nieuwe ‘huisgenoten’ zijn de Brede Welzijnsinstelling Woensdrecht (BWI), MEE West-Brabant en WijZijn Woensdrecht. Zo’n dertig mensen komen over vanuit de Kromstraat. ,,Sommige medewerkers moesten op beide locaties zijn, dat gaf een hoop heen-en-weer-geloop. Nu zit alles onder één dak, ook WMO-consulenten, jeugdprofessionals, het spreekuur van woningcorporatie Stadlander en het To-Taalhuis”, vult wethouder Lars van der Beek aan.
Het heen-en-weer-geloop tussen Kromstraat 4 en gemeentehuis is voorbij, alles zit nu onder één dak
Vierkante meters ingeleverd
,,Wow, indrukwekkend”, noemt Annebelle Kools van de bibliotheek haar heringerichte onderkomen. ,,We hebben niet eens het gevoel dat we vierkante meters hebben ingeleverd.” De bieb moet meer dan ooit als huiskamer voor alle inwoners gaan gelden. Andere diensten passen er prima bij. ,,We werkten al samen met het To-Taalhuis en onze kinderboekenhoek loopt door tot aan het jeugdhonk van de BWI.”
Ook BWI-directeur Mark Inja ziet de meerwaarde van samenwerking met de bieb. ,,Zoals met onze hulp Grip op Geld door onze vrijwilligers. Als het complex wordt, springen onze professionals bij. En ambtenaren die beleid maken zien van dichtbij hoe de praktijk werkt.” Behalve ondersteuning bij financiële problemen zet de BWI zich in voor ‘jeugd vanaf 6 jaar tot ouderen van 100', aldus Inja. ,,Van buurtsportcoaches en huisbezoeken bij senioren tot en met zaken rond dementie en mantelzorg.”
Van heel klein naar heel groot
Voor Lisa Veltman, een van de drie maatschappelijk werkers bij WijZijn Woensdrecht, die samen zo’n 120 cliënten helpen, was het gemeentehuis al bekend terrein, maar nu eigen terrein. ,,We kwamen hier al over de vloer voor overleg, maar nu wordt samenwerken met bieb en ambtenaren nog makkelijker. En qua ruimte gaan we van heel klein naar heel groot.”
WijZijn behandelt vragen over huisvesting tot en zware problematiek als huiselijke geweld. ,,Maar we buigen ons ook over laaggeletterdheid en digitalisering. Dat sluit hier goed aan", verwijst bestuurder Ad van Rijen naar de bibliotheek en het To-Taalhuis.
Niet meer van kastje naar de muur
Volgens regiomanager Caroline van Oevelen van MEE West-Brabant, dat zorgvragen voor mensen met een beperking oplost, hoeft niemand nog het gevoel te hebben van kastje naar de muur te worden gestuurd. ,,Dat komt alle inwoners ten goede.” Lokaal MEE-consulente Wendy Jansen verwacht meer mensen te kunnen helpen. ,,De lijntjes met WMO-collega’s worden ook korter.”
Conny Korstanje van de gemeente is blij met de nieuwe huisgenoten. ,,Neem een huisuitzetting. Vaak is dat meer dan een financieel probleem en zit daar iets van werkloosheid of echtscheiding achter. Nu kunnen we zo’n crisis veel beter samen oppakken met andere diensten, of goed doorverwijzen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Gefrustreerde Bergse hulpvragers wachten veertien weken op huishoudelijke hulp: ‘Dit is zeer ongewenst’
BERGEN OP ZOOM - Bergenaren die hulp nodig hebben in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) moeten daar vaak maanden op wachten. De wachttijd na een hulpvraag is opgelopen tot veertien weken. Dat is ongekend lang. Het zorgt voor klachten en frustratie bij de aanvrager. Om de problemen het hoofd te bieden neemt de gemeente extra personeel aan. -
Omwonenden en stichting slepen gemeente Bergen op Zoom voor rechter om Ketrientje
BERGEN OP ZOOM - Omwonenden en Stichting Behoud Ketrientje hebben de gemeente Bergen op Zoom voor de rechter gesleept. Ze vinden dat het college van B en W hen ten onrechte als ‘niet-belanghebbenden’ heeft aangemerkt en weigert in te gaan op hun bezwaren om het voormalige ouderencomplex niet als monument aan te wijzen. -
PREMIUM
Deze miljoenenprojecten moeten West-Brabant na corona uit het slop trekken
BREDA - Sterker uit de coronacrisis komen. Met dat doel in het achterhoofd hebben provincie, gemeenten en Brabantse Ontwikkelings Maatschappij de handen ineen geslagen. Samen trekken ze honderden miljoenen euro’s uit om provinciebreed tachtig projecten uit te voeren. Ook de steden in West-Brabant profiteren. -
PREMIUM
David van der Poel trekt zijn eigen plan, ook op de weg: ‘Ik sta er niet bij stil hoeveel beter mijn broer is’
In de schaduw van zijn jongere broer Mathieu, probeert David van der Poel (28) een steeds betere renner te worden. Nu het crossseizoen erop zit, mogen van hem de wegkoersen zo snel mogelijk komen. -
Drie verdachten mysterieuze ontvoering Breda blijven in cel
De verdachten zijn mannen uit Spijkenisse (22), Rijen (21) en Rotterdam (20). Zij werden in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden op de Bouvignedreef met het mannelijke slachtoffer in hun auto. Een vierde verdachte, een 20-jarige vrouw uit Breda die later werd opgepakt, is naar huis gestuurd.
-
Elektrisch rijden? Steenbergen krijgt 85 extra laadpalen
STEENBERGEN - Er komen binnenkort 85 nieuwe laadpalen voor elektrische auto’s in de gemeente Steenbergen. Waar ze precies geplaatst worden is nog niet bekend, maar de eerste paal zal nog voor het einde van 2021 staan. -
PREMIUM
GGD West-Brabant: verhoogd coronarisico horecamedewerkers niet nodig als ze zich aan de regels houden
BREDA/ROOSENDAAL - Het aantal mensen dat in de horeca werkt en corona heeft gehad ligt aanzienlijk hoger dan gemiddeld het geval is bij de rest van de bevolking. Ook onder kappers en hun medewerkers blijkt corona vaker voor te komen. Dat blijkt uit een studie van GGD West-Brabant. -
Raadslid Pijnen na huisscan: ‘Ongerust gevoel door vuurwerkbom slijt langzaam’
HOOGERHEIDE - Acht maanden nadat zwaar vuurwerk hun voordeur verwoestte, schrikt de vrouw van CDA-raadslid Ad Pijnen uit Hoogerheide soms nog wakker. Bij hemzelf slijt het ongeruste gevoel langzaam, mede door een huisscan.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom