Volledig scherm
De politieactie bij Steenbergen. © Twitter wa_tholen02

Derde vluchtpoging van illegalen binnen 24 uur in West-Brabant: 'Ze klommen door een gat zo klein als een A4'tje'

UpdateSTEENBERGEN - Op de A4 tussen Steenbergen en Tholen is een groep van zeven vluchtelingen op de vlucht geslagen. Zij hielden zich op binnen het zeil van een vrachtauto. 

Bij Moerstraten is de politie nog een zoekactie bezig, ook een politiehelikopter is ingezet. Drie of vier vluchtelingen zouden inmiddels zijn aangehouden.

Het is de derde keer binnen 24 uur dat zoiets in de regio gebeurt. Dinsdag werden tien vluchtelingen aangehouden vlakbij Ossendrecht. Woensdag werden drie vluchtelingen van een groep van vijf opgepakt omdat zij uit een vrachtwagen sprongen. 'Uitzonderlijk', noemt de politie het. Toch wordt er geen link gelegd tussen de drie incidenten.

Het verkeer op de A4 tussen Steenbergen en Tholen werd enige tijd stilgelegd. Verkeer op de A4 stond dus tijdelijk vast, maar de weg is inmiddels weer vrijgegeven.

Ooggetuige

Rijinstructeur John van den Kieboom zag het allemaal voor zijn neus gebeuren. Hij zat net tussen twee lessen in en had daarom gelukkig geen leerling in de wagen. ,,Dit was een hele rare gewaarwording. De groep klom door een ontzettend klein gat. Bijna zo klein als een A4'tje. Ik vermoed dat de vrachtwagenchauffeur ze doorhad want hij minderde al vaart in de bocht onder de fietsbrug", vertelt hij.

,,Binnen een fractie van een seconde waren ze weg. Het ging zo snel dat ik zelf maar twee personen zag - ik weet niet of het mannen of vrouwen waren." De groep rende via de dijk naast de snelweg de polders in. Maar beter, volgens Van den Kieboom: ,,Op de snelweg was het erg druk. Oversteken was levensgevaarlijk."

Quote

De groep rende via de dijk naast de snelweg de polders in.

John van den Kieboom, Rijschoolhouder

Voor zover bekend zijn er van het zevental nog geen personen aangehouden. Van het vijftal zijn woensdagochtend drie personen aangehouden in België, twee zijn er nog zoek. 

De vreemdelingenpolitie buigt zich over de zaak. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom