Demonstratie van dierenactivisten bij slachthuis in Steenbergen verloopt rustig

VIDEOSTEENBERGEN - De demonstratie van Steenbergen Animal Save bij slachthuis Vugts aan de Drielindekensweg in Steenbergen is zaterdag rustig verlopen. Met net zoveel politie als demonstranten op de been was het niet moeilijk de orde te bewaren.

De Kleine Tour ondervond nog de meeste last van de actie. De organisatie van de jeugdwielerronde moest de laatste etappe, die voerde over de Westlandse Langeweg, noodgedwongen aanpassen. De politie had die weg en de Drielindekensweg vanwege de demonstratie afgesloten voor alle verkeer. ,,Maar alles is probleemloos verlopen”, zegt voorzitter Wim Roovers van de Kleine Tour die aan de demonstratie verder geen woorden vuil wil maken.

Politie wil escalatie voorkomen

Nog voor de demonstranten om 10.00 uur arriveren, is de politie al druk met het plaatsen van hekken en het afzetten van de wegen. Drie politiebusjes zijn ter plaatse en ook enkele boa's geven acte de présence. Het is allemaal voorzorg. Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat de dierenactivisten een wake houden bij het slachthuis. 

De eerste keer ontstond op het laatst een ‘grimmige sfeer’ volgens de politie die signalen heeft gekregen dat tegendemonstranten zich ook vandaag zullen melden. Via Facebook is een tegenactie op touw gezet. De activisten en tegendemonstranten worden door de politie bewust op afstand van elkaar gehouden. Alles om escalatie te voorkomen. 

Activisten en tegendemonstranten zijn strikt gescheiden

Even na 10.00 uur verzamelen zo'n dertien dierenactivisten zich achter een hek aan de Westlandse Langeweg. Vreedzaam protesteren ze met borden waaruit hun sympathie met de dieren spreekt.  Verderop staan achter een hek aan de Drielindekensweg vier tegendemonstranten. 

De dierenactivisten en tegendemonstranten kunnen elkaar niet zien of horen. ,,Jammer hoor”, meent tegendemonstrant Wessel. ,,Ik was graag met de activisten in gesprek gegaan. Desnoods met de politie erbij om escalatie te voorkomen”, zegt hij. ,,Nu heeft niemand er wat aan. Zonder gesprek, kom je niet verder.”

Tweede wake bij slachthuis Vugts

Ook de dierenactivisten zijn niet blij met hun plek achter een hek. ,,We staan hier op een landweggetje, we mogen het terrein bij het slachthuis niet op. Het effect van deze actie is niet groot”, geeft Laurijn Coraij van Save Movement Nederland toe.

Het is de tweede keer in twee maanden tijd dat de dierenactivisten een wake houden bij slachthuis Vugts. ,,Dat heeft niets met dit slachthuis te maken”, zegt Kim Verhoeven van Steenbergen Animal Save dat onderdeel is van de landelijke organisatie. ,,We houden elke twee maanden een actie, en dit is het enige slachthuis hier in de regio.” Dat de wake deze zaterdag is, heeft wel te maken met de start van het offerfeest op zondag waarbij moslims ritueel geslacht vlees eten. 

Het doel van de demonstranten is dieren bij te staan in de laatste momenten voordat ze naar de slacht gaan. Geslacht wordt er deze zaterdag echter niet, het slachthuis is dicht meldt de politie. Bij Vugts heeft niemand behoefte om te reageren op de demonstratie.

De tegendemonstranten houden het al snel voor gezien nu ze niet in discussie kunnen met de activisten. De dierenactivisten blijven tot 13.00 uur, zoals gepland. Dan gaan ze vreedzaam weg. 

De gemeente laat weten dat de demonstratie naar alle tevredenheid is verlopen. 

Demonstratie in Steenbergen
Volledig scherm
Demonstratie in Steenbergen © Mariëtte den Engelse
Demonstratie in Steenbergen
Volledig scherm
Demonstratie in Steenbergen © Mariëtte den Engelse
De eerste demonstranten hebben zich gemeld
Volledig scherm
De eerste demonstranten hebben zich gemeld © Mariëtte den Engelse
Demonstratie in Steenbergen
Volledig scherm
Demonstratie in Steenbergen © Mariette den Engelse

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom