Demonstranten willen Marokkaanse vlag weg hebben bij opening moskee El Feth

VIDEOBERGEN OP ZOOM - Zo'n tien tot vijftien Marokkaanse mannen verzamelden zich in de loop van de zaterdagochtend voor het hek van de nieuwe moskee aan de Wattweg in Bergen op Zoom.

Enkelen uit Bergen op Zoom, anderen uit onder meer Brussel. Ze vroegen namens de organisatie Hirak Chaabi met het schreeuwen van leuzen, aandacht voor de slechte leefomstandigheden van mensen die in het Rif-gebergte wonen.

 ,,Wij willen dat de Marokkaanse vlag van deze moskee wordt gehaald. Marokko is een dictatuur en doet helemaal niks voor de Rif-bevolking die geen werk heeft en straatarm is”, zei de Franssprekende Wafi Kajoua. 

Volledig scherm
Een van de toegangswegen was afgesloten vanwege de demonstratie bij de opening van de moskee. In de loop van de ochtend kwamen er zo'n 15 actievoerders die leuzen schreeuwden. © Florence Imandt

Het protest was aanvankelijk ook gericht tegen de aanwezigheid van de Marokkaanse consul bij de opening, maar hij kwam uiteindelijk niet. Tot tevredenheid van de demonstranten: ,,De moskee is een religieuze en culturele instelling, daar heeft de politiek niks te zoeken. Wij strijden voor een scheiding van kerk en staat, net als Nederland die kent.”

Quote

Politiek heeft niks te zoeken in een moskee, dat is culturele en religieuze instelling. De Marokkaan­se vlag moet weg.

Wafi Kajoua, Hirak Chaabi

Volgens sommige actievoerders kan de nieuwe moskee van El Feth een voedingsbodem zijn voor radicalisering en salafisme. Dat ontkent het moskeebestuur ten stelligst. Secretaris van het moskeebestuur Najib El Allouchi: ,,Onzin. We hebben al onze boeken en lesmaterialen uitgestald, iedereen mag alles inzien. Bovendien, deze demonstranten komen hier nooit, hoe kunnen ze nou weten wat hier gebeurt? Wij vinden het een onbegrijpelijke en betreurenswaardige actie van deze groep. Natuurlijk zijn wij ook voor scheiding van staat en kerk. En ook wij willen aandacht voor de mensen uit het Rif-gebied. Tachtig procent van onze leden komt daar vandaan!”

Volledig scherm
Het moskeebestuur gaat met twee vroege demonstranten in gesprek voordat de nieuwe Marokkaanse moskee aan de Wattweg wordt geopend. © peter van trijen/pix4profs
Volledig scherm
Politie in afwachting van demonstratie bij moskee. © Florence Imandt

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom