Volledig scherm
Alle koks gingen op de fiets naar het aspergeveld in Calfven en mochten zelf de asperges steken. Fot Chris van Klinken / Pix4Profs

De zilte smaak van Brabantse Wal Asperges

OSSENDRECHT - Rob Leenaerts van restaurant Jagersrust laat koks twee identiek bereide asperges proeven. Welke van de twee is de echte Brabantse Wal Asperge en welke komt uit Limburg? De meeste koks hebben daar geen moeite mee: ,,Die in het bruine bakje'', roepen ze. 

Helemaal goed, bevestigt Leenaerts. ,,Jullie proeven het: de Brabantse Wal Asperge is dankzij de zilte grond in deze streek voller van smaak dan de Limburgse die wat zoeter, maar ook wateriger is.''

Op uitnodiging van de Barendrechtse groente- en fruitgroothandel Rungis zijn 46 koks uit Nederland en België naar Ossendrecht gekomen om meer te weten te komen over de Brabantse Wal Asperge, sinds vorig jaar officieel erkend als Europees streekproduct. 

Op de fiets zijn de koks in twee groepen naar het aspergeveld gereden om zelf asperges te steken. Een hele belevenis, vertelt aspergeteler Corné Ooms, voorzitter van de telersvereniging Brabantse Wal Asperge. ,,Koks bij uit bijvoorbeeld Utrecht en Amsterdam waren echt verbaasd dat er zoveel werk aan asperges vastzit.''

Asperges op de kaart

Bij Jagersrust staan asperges in het seizoen prominent op de kaart. ,,Bij elk gerecht zit wel een aspergetje'', lacht Rob Leenaerts. Van zoveel koks in de zaak wordt Leenaerts, al vijf jaar in het bezit van een Bib Gourmand, niet zenuwachtig. Hij laat zijn culinaire onderlegde gasten kennismaken met bijzondere bereidingen, hip geserveerd in een weckpotje: aspergekaviaar, aspergegel en een gemarineerde en licht gerookte asperge. Als tip laat hij het apparaatje zien waarmee de rook aan het potje is toegevoegd. ,,Kost een paar tientjes, maar met een waterpijp van acht euro kan het ook'', verklapt hij.

,,Verrassend lekker'', vinden Pieter Couwenbergh en Eric van Ooijen de rauwe asperge. Zij zijn verantwoordelijk voor het menu van de Zevenbergse zorginstelling Surplus, dat per jaar 350.000 maaltijden serveert. ,,Wij willen graag meer met streekproducten doen en onze cliënten daarover vertellen'', vertelt hoofd voedingsdienst Couwenbergh. ,,Eten en drinken zijn heel belangrijk voor het welzijnsgevoel van onze doelgroep. 'Voeding is het goedkoopste medicijn', zeggen wij vaak.''

Meesterkok

De twee koks volgen dan ook met interesse de presentatie van Niels van den Berg, van Rungis. De jongste meesterkok van Nederland laat hen kennismaken met bijzondere producten als poeder van rode biet en kappertjes, geroosterd hennepzaad en zeewier uit de Oosterschelde. Van den Berg: ,,In de Oosterschelde groeien meer dan 200 soorten zeewier en die zijn allemaal eetbaar.''

Maar het draait natuurlijk vooral om de Brabantse Wal Asperge. Daarmee gaat het 'fantastisch', zegt Corné Ooms. ,,Ondanks de kou op dit moment hebben alle verkooppunten nog voldoende asperges. Het seizoen is dit jaar heel vroeg begonnen. Met Pasen verkochten we al volop asperges. Dat is in vijftien jaar niet voorgekomen.''

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom