Jong en oud wonen sinds eind 2018 samen in de Ravelijnflat in Bergen op Zoom. Leerlingen van ROC huren daar een appartement en moeten in ruil daarvoor een paar uur vrijwilligerswerk doen met de ouderen die er wonen (80 jaar gemiddeld). Stadlander hoopt de ouderen in de flat op die manier wat ondersteuning en ontspanning te bieden.
Volledig scherm
PREMIUM
Jong en oud wonen sinds eind 2018 samen in de Ravelijnflat in Bergen op Zoom. Leerlingen van ROC huren daar een appartement en moeten in ruil daarvoor een paar uur vrijwilligerswerk doen met de ouderen die er wonen (80 jaar gemiddeld). Stadlander hoopt de ouderen in de flat op die manier wat ondersteuning en ontspanning te bieden. © Pix4Profs/Peter Braakmann

De woningcorporatie als maatschappelijk werker: ‘Wij kunnen dit niet meer alleen’

BERGEN OP ZOOM - Eenzame, hulpbehoevende ouderen. GGZ-patiënten. Migranten. Gescheiden ouders in financiële nood. De huizen van woningcorporaties zijn vangnet geworden voor een groeiende groep kwetsbare huurders.

Quote

Corpora­ties zijn geen maatschap­pe­lijk werkers. We kunnen dit niet meer alleen

Marc van der Steen, Stadlander

Bergen op Zoom - De grens is wel bereikt, valt Marc van der Steen van de Bergse woningcorporatie Stadlander met de deur in huis. Corporaties huisvesten steeds meer kwetsbare huurders: mensen met een laag inkomen die het zelfstandig niet redden en permanente begeleiding nodig hebben.

Dat begint serieus te knellen. ,,Corporaties zijn geen maatschappelijk werkers. De aantallen, maar ook de complexiteit van problemen bij de mensen worden te groot. We kunnen dit niet meer alleen”, aldus Van der Steen die onlangs Ton Ringersma opvolgde als hoogste baas van Stadlander.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom