De Waterschans, het oudste vestingwerk van Bergen op Zoom, keert terug
BERGEN OP ZOOM - Het oudste vestingwerk van Bergen op Zoom, de Waterschans, keert terug in het landschap. Vrijdag is om 11.00 uur de officiële start van de werkzaamheden.
Maar tijdens de voorbereidingen zijn in dit vergeten stukje stad al de nodige relicten uit het verleden tevoorschijn gekomen: fundamenten van soldatenbarakken uit de zestiende eeuw, een bastion. En als grote verrassing: oesterputten uit de negentiende eeuw. In gave staat.
De Waterschans verdedigde de haven van Bergen op Zoom. Het is aangelegd in 1584. Die Waterschans verrommelde na de sloop van de vesting Bergen op Zoom. Bergenaren van nu kennen het als een bedrijventerrein.
Toeristische trekker
Dat gaat veranderen, beloven de wethouders Arjan van der Weegen en Patrick van der Velden. De Waterschans wordt een trekker! Het vestingwerk wordt net als Fort de Roovere terug in het landschap gebracht. Met zijn bastions, met gracht. De dijk aan de Binnenschelde wordt drie meter verlaagd. Er komt een wandel- en fietspad omheen.
,,Je gaat straks naar Het Markiezenhof om je te laten inspireren. Want de Waterschans staat op de maquette. En van daar uit trek je er op uit. Om het vestingwerk in het echt te zien'', schetst wethouder Van der Weegen het scenario dat hem voor ogen staat.
Bastion
Bezoekers zien dan niet alleen een vestingwerk met een gerestaureerd bastion, kunnen er kennis nemen van de geschiedenis, maar ook de voormalige oesterputten bekijken. ,,We zien die putten als een van de geheimen van Bergen op Zoom. We willen dit toevoegen aan de verhalen uit de geschiedenis.'' Juist met de geheimen van de stad wil de gemeente Bergen op Zoom toeristisch op de kaart zetten.
,,Die oesterputten zijn in de negentiende eeuw aangelegd in de voormalige gracht van de Waterschans'', legt ambtenaar Cees de Korte uit. ,,Bergen op Zoom was ooit het centrum van de oesterteelt.'' Een ziekte onder de oesters maakte daar een einde aan. Oesterputten waren er niet alleen bij de Waterschans. ,,Ze waren te vinden tot aan de plek waar nu Beuken zit.'' Bij vloed werd het water ververst via sluisjes. ,,Die vinden we nu ook terug in het terrein.'' De muren van de oesterputten op de Waterschans zijn tot ieders verrassing nog vrijwel volledig intact.
Wie wel eens in Yerseke is geweest en daar de oesterputten heeft gezien, kan zich voorstellen hoe het in Bergen op Zoom is geweest. Hoe belangrijk die oesterteelt was, schetst De Korte aan het hand van het volgende voorbeeld: ,,De eerste telefoonlijn in de stad liep van de oesterputten bij de Waterschans naar het woonhuis van De Meulemeester, de oesterkweker, aan de Steenbergsestraat.'' Dan kon er eventjes worden gebeld voor een vaatje.
Die oesterputten verdwenen in de loop van de tijd onder de dijk die nu rond de Waterschans ligt. Een zeedijk, want de Oosterschelde klotste er tegenaan. De gemeente is nu aan het nadenken hoe ze straks de putten wil laten zien aan het publiek. Gerestaureerd of gewoon zoals ze nu zijn aangetroffen.
Woningen
Zeker is wel dat de fundamenten van de soldatenbarakken weer netjes verdwijnen onder een laag grond. ,,We bewaren ze op die manier'', aldus wethouder Van der Weegen. Want al is wel duidelijk dat de gemeente de Waterschans toeristisch wil uitbuiten, over de verdere invulling ervan is nog beslissing genomen. ,,Dat is een politieke discussie voor 2018'', aldus wethouder Van der Velden. Ooit was er het plan de schans vol te bouwen met woningen. Maar daar kwam verzet tegen, zowel vanuit de politiek als erfgoedorganisaties.
Maar Van der Weegen wil best een schot voor de boeg nemen als het gaat om het gaat om de toekomst van de Waterschans. Evenementen. ,,Volop plek om te parkeren en er wonen weinig mensen in de buurt.''
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Eigenaren zonnepanelen benadeeld bij saldering per maand, CDA stelt Kamervragen
Het CDA heeft in de Tweede Kamer vragen gesteld aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie over hoe energieleveranciers de teruglevering van zonnepanelen verrekenen. De leveranciers moeten op jaarbasis salderen, maar het komt voor dat ze dat per maand doen. -
PREMIUM
Van het pesthuis tot de middeleeuwse jaarmarkt, Bergse jeugd beleeft geschiedenisles van hun leven
BERGEN OP ZOOM - ‘Wat is dat voor gek gymtoestel’, roept een van de kinderen wijzend naar de galg op de Grote Binnenplaats van Het Markiezenhof. Het marteltuig trekt veel bekijks bij de jonge bezoekers aan de jeugdmonumentendag. -
Krachtpatserij in Ossendrecht bij strijd om ‘Sterkste Man van de Brabantse Wal’
OSSENDRECHT - Het was zondagmiddag weer krachtpatserij van de bovenste plank bij café de Harmoniezaal in Ossendrecht. Voor het café werd voor de zesde maal gestreden om de titel ‘De Sterkste Man Van De Brabantse Wal’. -
Gezellige garagesale De Heen trekt weinig koopjesjagers
DE HEEN - Zo hier en daar zie je deze zaterdag in de kern van De Heen mensen buiten zitten. In de open garage, onder een partytent of parasol, achter een tafeltje, op een kleedje. Tussen de te verkopen spullen. -
PREMIUM
Boer pleit voor boerenmars door Nederland: 'Dan kom je niet als een hooligan over’
ZEVENBERGSCHEN HOEK - Opnieuw is er een boerenprotest in de maak. Ditmaal ‘wild’. ,,Als we in onze trekker blijven, komen we niet met andere mensen in gesprek.”
-
Mijn bevalling
Lisa (17) beviel plotseling: 'Bij de spoedpost zagen ze dat ik zwanger was én aan het bevallen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Lisa Kuijpers had op haar 17e een verrassingsbevalling: zij wist tot op het moment dat ze haar zoontje kreeg niet dat ze zwanger was. -
PREMIUM
Na je vijftigste op zoek naar een nieuwe baan: zo verging het Erik en Jan
Nederland telt een recordaantal openstaande vacatures, maar toch ervaren veel oudere werkzoekenden problemen bij het zoeken naar een nieuwe baan. Erik Kuiper en Jan Elzen moesten beiden opnieuw solliciteren na hun vijftigste. Dit zijn hun ervaringen. -
Bakken met heesters moeten varkensruggen op Grote Markt vervangen
BERGEN OP ZOOM - De huidige varkensruggen op de Grote Markt vervangen door bakken met boomvormende heesters. Dat idee gaat de gemeente bespreken met de horeca, Vereniging Binnenstad en de Stichting Toegankelijk.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom