Volledig scherm
BOV uit Bergen op Zoom wint drie Amateur Musical Awards. © Ankie Kop

De Producers van BOV drie keer in de prijzen bij de Amateur Musical Awards

updateBERGEN OP ZOOM/ROTTERDAM - Opnieuw valt musicalstichting BOV uit Bergen op Zoom in de prijzen. Niet één, maar drie keer. Het gaat naar huis met de titels beste musical, beste toneelbeeld en beste mannelijke hoofdrol voor Albert-Jan Verhees. De prijzen zijn maandagavond uitgereikt tijdens de Amateur Musical Awards in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Quote

Dat Brabantse clubje uit Bergen op Zoom doet ergens toch wat goed

Diemer van Wijk

“Voor de derde keer op rij de beste musical winnen, wat fantastisch”, zegt Diemer van Wijk, artistiek leider van BOV. “Dat Brabantse clubje uit Bergen op Zoom doet ergens toch wat goed. De prijs is een kroon op ons werk. En voor iedereen die betrokken is geweest.”

BOV viel in de prijzen met De Producers, de spraakmakende productie van dit seizoen die maar liefst vier keer genomineerd was. Voor beste musical, beste ensemble, beste mannelijke hoofdrol en beste toneelbeeld. De musical werd dit voorjaar acht keer opgevoerd in Theater De Maagd.

Volledig scherm
Voorstelling van De Producers © Chris van Klinken / Pix4Profs

Beste Toneelbeleid

In het Nieuwe Luxor Theater is het maandagavond meteen raak. De Bergenaren slepen gelijk de eerste award voor beste toneelbeeld in de wacht. “Dit is de erkenning waar we al die tijd op hebben gehoopt”, zegt productieleider Martin Hommel.

De award komt voor spelers, die achter de schermen de show nauwlettend in de gaten houden, als een complete verrassing. “Dat verwacht je toch niet”, zegt George Stander, hoofdrolspeler in de musical. “En dan moet de rest van de avond nog beginnen. Het kan nu al niet meer stuk.”

Beste mannelijke hoofdrol

De druk is van de ketel. Niet veel later staan de speler van BOV met rollator op het podium. Gevolgd door een schitterend optreden van BOV-hoofdrolspeler Albert-Jan Verhees, die als Leo Bloom de beste mannelijke hoofdrol pakt.

Quote

Bijzonder hoe hoog het niveau is. De amateurs mogen serieus genomen worden

Joop van den Ende

Albert-Jan: “Leo Bloom spelen is de grootste uitdaging in mijn musical carrière omdat ik geen comedyspeler ben. En nu sta ik hier op het podium. Zes keer per week repeteren heeft toch zin gehad. Maar zonder alle schakels in de BOV-ketting was dit niet mogelijk.”

En dan is daar Joop van den Ende. “Natuurlijk moet je als jury kritisch zijn. Maar deze amateurs zetten meer dan alleen het beste beentje voort. Bijzonder hoe hoog het niveau is. De amateurs mogen serieus genomen worden.”

Bij artistiek leider Diemer van Wijk is de vreugde na afloop groot. “Na Petticoat, The Wiz pakken we nu ook met De Producers de beste musical. Dat is ongelooflijk. Eigenlijk kon de avond na de eerste award niet meer stuk. En loopt het zo.”

Niet alleen de Bergse BOV was bij de Amateur Musical Awards. Ook de Etten-Leurse theatergroep Max Mini wachtte in spanning af. Voor de dertiende keer was de groep genomineerd. Dit keer met de productie ‘Ik Miauw van Jou’. Ze grepen net naast de prijzen.

Stichting De Theaterbakkerij uit Gouda gaat met Troje als ‘beste nieuwe musical’ naar huis.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom