De platanen aan de Kruispoort in Steenbergen zorgen al jaren voor discussie. archieffoto Wim van den Broek
Volledig scherm
De platanen aan de Kruispoort in Steenbergen zorgen al jaren voor discussie. archieffoto Wim van den Broek

De platanen aan de Kruispoort gaan 16 december tegen de vlakte

STEENBERGEN - De platanen aan de Kruispoort worden op 16 december dan eindelijk gekapt. De gemeente heeft samen met omwonenden een plan opgesteld. Zo komen er negen nieuwe bomen met begroeiing eronder en komt er een informatiebord met info over de Kruispoort en de platanen.

,,Omwonenden krijgen deze week een brief in de bus. Daarin staat dat de platanen op 16 december gekapt worden”, vertelt wethouder Wilma Baartmans. De platanen aan de Kruispoort staan al langer ter discussie. Omwonenden gaven aan dat zij zich niet veilig voelen en daarom besloot de gemeenteraad de bomen van de monumentale lijst te halen. Daartegen gingen inwoners dan weer in beroep en iemand stapte zelfs naar de rechter. Die heeft nu bepaald dat de bomen alsnog gekapt mogen worden.

Sessies met omwonenden

Quote

Er komen minstens negen nieuwe bomen terug

Wilma Baartmans, wethouder

Baartmans vertelt dat de gemeente sessies heeft gehouden met omwonenden om te bepalen wat er terugkomt voor de negen platanen. ,,Daarvoor hebben we twee sessies gehad. Er komen minstens negen nieuwe bomen terug. Bewoners hebben geven hun voorkeur aan de liquidambar (amberboom), maar we hebben nog niet beslist welke soort het wordt.” Onder die nieuwe bomen komt begroeiing, zoals bloeiende struiken zegt Baartmans. In ieder geval geen strakke hegjes. ,,Dat wilde de meerderheid van de omwonenden niet.”

Er komt niet alleen groen terug voor de platanen, er komt ook een informatiebord. ,,Daarop staat uitleg over de historie van de Kruispoort en de platanen. Bijvoorbeeld hoe de Kruispoort aan z’n naam is gekomen.”

Iets maken met hout

De gemeente wil ook aan de slag met het hout van de platanen. ,,We hebben wat mensen benaderd die daar iets mee zouden kunnen. Het lijkt ons zinnig om iets van het hout te maken, in plaats van het zo weg te gooien. We weten al wel dat het iets voor binnen moet zijn, want het platanenhout blijft buiten niet goed.” 

Quote

Het lijkt ons zinnig om iets van het hout te maken

Wilma Baartmans, wethouder

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom