De oplossing voor de verdroging stroomt dagelijks naar zee
BoswachterscolumnDoor mijn raam zie ik een badende mees in een plas en schudden de bladeren onder neervallende regendruppels. Het lijkt zo gewoon maar wekenlang bleef de regen uit.
Het westen van Brabant is al enkele jaren een van de droogste delen van het land en ook dit voorjaar werd de droogte extreem. Hoorde je in februari nog een enkeling mopperen dat het ‘te nat’ was, kenners wisten wel beter want het diepe grondwater was nog lang niet op peil.
En dat bleek zodra in maart en april de regen vrijwel uitbleef. Poelen en vennen die van groot belang zijn voor onder andere amfibieën en vogels droogden in rap tempo uit, ingezaaide akkers en bloemenranden konden niet kiemen en aangeplant bos liet het verse blad hangen.
Honderden jaren
Met angst en beven hield ik oude beukenlanen in de gaten, afgelopen najaar moest ik er een heel aantal gevaarlijke exemplaren laten kappen die de strijd tegen het dalende grondwaterpeil hadden verloren. Eeuwenlang hadden ze weer en wind getrotseerd, maar tegen zoveel extreme droogteperioden op rij konden ze niet op.
Ook voor weidevogels is deze voorjaarsdroogte dramatisch. Er is geen voedsel voor de kuikens en menig donsballetje tuimelt in de diepe droogtescheuren. Rond onze lepelaarkolonie heb ik stroomraster gezet, door de lage waterstand kunnen vossen het broedeiland bereiken.
Wateronttrekking
Toch is het gek, ernstige verdroging in de lage landen bij de zee. Miljoenen kuubs zoet water stromen dagelijks door rivieren, sloten en beken naar zee terwijl natuur en landbouw ernstige schade ondervinden van droogte. Wat dan bepaald niet helpt, is dat gedurende die droge perioden de wateronttrekking explosief toeneemt.
We doen dus iets helemaal verkeerd. Vochten we eeuwenlang tegen het wassende water, nu moeten we leren het water vast te houden om het grondwater aan te vullen. Dat vergt anders denken over water en ons watersysteem. In een lek geprikt landschap vol diepe sloten en drainagebuizen gaan we het niet redden, dus opstuwen en vasthouden is het devies!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Ruim 4000 euro subsidie voor geveltuintjes in Hoogerheide: ‘Hopelijk komen er nog meer’
HOOGERHEIDE - Het initiatief voor het aanleggen van geveltuintjes in De Raadhuisstraat in Hoogerheide is door Buurtnatuur- en Buurtwaterfonds Noord-Brabant gehonoreerd met een subsidie van 4243 euro. -
PREMIUMmet video
Duizenden dode eiken, nauwelijks insecten: de gevolgen van stikstof zijn te zien op de Brabantse Wal
HOOGERHEIDE - Is de stikstof die boerderijen en de industrie uitstoten nu echt zo’n probleem? Boswachter Erik de Jonge toont de gevolgen voor de natuur op de Brabantse Wal. ,,Het is niet álleen stikstof. Het hele ecosysteem is kapot.” -
Inwoners van De Heen kunnen voortaan een potje jeu-de-boulen: ‘De baan is er voor oud en jong’
DE HEEN - De Heen is opnieuw een stukje leefbaarder. Onder grote belangstelling werd woensdagmiddag de nieuw aangelegde jeu-de-boulesbaan geopend en meteen ingeworpen. -
PREMIUMhuisarts vertelt
Op bezoek bij meneer Lobi: ‘Uw vrouw zegt dat u verslaafd bent geraakt aan de bank’
Voor onze rubriek Huisarts Vertelt schrijft Rutger Verhoeff wekelijks over patiënten die hem raken. -
PREMIUM
Onbeperkt Vuelta bedwingt de lastige heuveltjes in Woensdrecht: ‘Lekker tochtje’
De Ronde van Spanje (Vuelta) trekt op zondag 21 augustus door West-Brabant tijdens de etappe Breda – Breda. De afgelopen dagen draaide deze regio alvast warm met Onbeperkt Vuelta: vijftig deelnemers met een beperking reden die etappe van ruim 200 kilometer in vijf dagen tijd.
-
PREMIUMJong in...
‘Als je Bergen binnenrijdt, voel je de gezelligheid’
Gianni Meesters (20) kan zich niet voorstellen dat hij ooit Bergen op Zoom verlaat. ,,Hoogerheide of Halsteren kan ik nog accepteren. Verder van Bergen weg wil ik echt niet. Als ik maar naar de vastenavend kan fietsen.” -
Zo ontmoedigt je smarthome inbrekers tijdens je vakantie
Vakantie is fijn, maar voor veel mensen kan het achterlaten van hun huis ook veel stress opleveren. Ben jij bang voor inbrekers, heb je huisdieren die niet mee mogen of verwacht je post terwijl jij in een tropisch oord zit? Dan bieden deze smarthometoepassingen soelaas. -
Waarom we steeds vaker een lekke band hebben op vakantie
Auto's hebben steeds vaker een lekke band in het buitenland. Tien jaar geleden ging het in 20 procent van de pechgevallen in het buitenland om een lekke band, nu is dat 29 procent. Dat meldt de Belgische mobiliteitsorganisatie VAB.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom