Volledig scherm
De Markiezinnen biedt in de Franse Tuin van Het Markiezenhof een variëteit aan tableaux vivants. De twee andere speellocaties zijn de binnenplaats van het stadspaleis en het Mineurplein.foto's Thom van Amsterdam

De Markiezinnen: mooi volks, fraai aristocratisch

Aan het begin van de avond zijn de straten leeg in de binnenstad van Bergen op Zoom, maar wanneer je naar Het Zwijnshoofd loopt dan zie je steeds meer historische figuren op straat. Ze keuvelen wat met elkaar, roken een sigaretje of drinken koffie. Het zijn spelers van de het openluchtspektakel De Markiezinnen die wachten tot ze opmogen.

Met ingang van gisteravond wordt dit historische spektakel, dat zich afspeelt op drie locaties rondom Het Markiezenhof, herhaald.

In de geïmproviseerde kleed- en grimeruimte is het een drukte van jewelste. De een krijgt een basisgrime, de ander een heuse baard. De meest ingenieuze kapsels worden aangebracht en sommige hoofden worden voorzien van al dan niet komisch aandoende pruiken.

De sfeer is rustig en geconcen treerd.

Alles lijkt naar wens te verlopen. René Horsten, pr-medewerker, vertelt me dat er met De Zoomerspelen voor de toekomst grote ambities zijn. Met theaterproducties wil de stichting nog meer publiek bereiken uit een grotere regio dan tot nu toe. Op deze wijze wil De Zoomerspelen Bergen op Zoom promoten.

Horsten durft zelfs een vergelijking met het succes van de passiespelen in Tegelen aan.

Er wordt gespeeld met twee casts.

Gezamenlijk wandelen we naar de tribune. De openingsscène zorgt voor de juiste stemming; het publiek applaudisseert na elk tafereel.

De vaart zit er goed in, de dramatische lijn is helder en er gaat vrijwel niets fout.

De volksverhuizing van publiek en spelers vanaf het Mineurplein naar de binnenplaats van Het Markiezenhof is op zich een genoegen. Spelers blijven in hun rol en mengen zich onder het publiek, dat het spel tijdens de wandeling rustig over zich heen laat komen.

De binnenplaats van het Bergse stadspaleis is het mooiste decor voor zo’n historisch stuk dat je je maar kunt indenken.

Hier wordt een kluchtige entr’acte opgevoerd, voordat de hele club zich weer verplaatst naar de Franse Tuin waar de afwikkeling van de dramatische gebeurtenissen plaatsvindt.

In de Franse Tuin is het decor mooi aangepast aan Het Markiezenhof zelf. We zien een grote cast ons verrassen met een variëteit aan tableaux vivants, voordat het verhaal weer in beweging wordt gezet.

In vergelijking met de uitvoering van vorig jaar valt het me op dat allerlei onderliggende emotionele lagen goed zichtbaar worden. Intriges, verraad, venijn, er wordt op het scherpst van de snede gespeeld en als toeschouwer kies je de personages die je sympathiek vindt en wijs je in je beleving de figuren met slechte bedoelingen – en dat zijn er nogal wat – af.

In het tweede bedrijf kun je in deze mooi belichte, historische setting goed zien hoe fraai de kostuums zijn. Ze zijn gemaakt van kleurige, glanzende stoffen. De spelers dragen opvallende sieraden en hebben krullerige kapsels. Het gezelschap heeft een fraaie aristocratische uitstraling, dit in tegenstelling tot het eerste bedrijf dat qua vormgeving mooi volks was uitgewerkt.

Bekijk meerdere foto's van de Markiezinnen

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom