Volledig scherm
Terugkeer duivelssteen aan de Hoogstraat Welberg © Harry Veenstra

De ‘Duivelssteen’ is terug op zijn oude plek in Welberg

WELBERG - De ‘duivelssteen’ is gistermorgen teruggekeerd op zijn plek naast het Maria kapelletje aan de Hoogstraat op de Welberg. Uit overlevering bestaat het verhaal dat de steen het lichaam zou zijn van de in 1833 overleden burgemeester Pieter Carel Wijnmalen.

Rien en Constance Van Broekhoven, waar de steen al enige tijd in de achtertuin lag, ontvingen van Burgemeester Ruud van den Belt en wethouder Wilma Baartmans twee taarten. ,,Rein van Broekhoven had de steen voor twee taarten overgenomen van Van Loon, eigenaar van de grond waar de steen lag.’', vertelt Constance van Broekhoven. ,,Hij metselde die in de openhaard van zijn huis.’' De steen ging over naar de familie Van der Marel toen die in het huis gingen wonen. ,,Toen Mies van der Marel ging verbouwen is de steen bij ons terecht gekomen.’' De Van Broekhovens gaan binnenkort verhuizen en vonden dat de steen weer naast het kapelletje moest komen te liggen.

Het verhaal van de steen

Rien van Broekhoven vertelt de aanwezigen één van de verhalen die over de steen de ronde deden. ,,Bij de nachtelijke begrafenis van de burgemeester ging de duivel een woordje meespreken. De paarden voor de koets schrokken en wilden niet verder.’' De hulp van de pastoor werd ingeroepen en na veel bidden liet die de kist openmaken en kwam de steen tevoorschijn. 

Vrijmetselarij

De verhalen zouden te maken kunnen hebben met de vrijmetselarij, waar Wijnmalen lid van zou zijn. Gedacht werd dat de duivel voor de rijkdom van vrijmetselaars zorgde, maar ze ook direct na hun overlijden ophaalde. Daarnaast waren er verhalen dat er bloed uit de steen kwam als je er in prikte. Het kappelletje en de steen liggen in het ommetje Welberg en de Dorpsraad zorgt nog voor een bord met informatie. Voor de Van Broekhovens is de steen niet het enige stukje geschiedenis van de Welberg dat bewaard moet blijven. Een groot oud uurwerk van de Corneliuskerk dat ze in huis hadden staat tijdelijk in de hal van het gemeentehuis en gaat daarna naar gemeenschapshuis ‘De Vaert’ op de Welberg.

Volledig scherm
Terugkeer Duivelssteen aan de Hoogstraat Welberg © Harry Veenstra

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom