Crisis in de luchtvaart? Echt niet voor jonge technici: ‘Banen volop straks’
HOOGERHEIDE - Ondanks de diepe corona-dip in de luchtvaart wist beroepsopleider Curio stages te regelen voor alle vierdejaarsstudenten vliegtuigonderhoudstechniek die op businesspark Aviolanda bij Hoogerheide leren sleutelen aan Fokkers, F16's en helikopters. ,,Aan jonge technici blijft grote behoefte door vergrijzing. Banen volop straks.”
Ze landen voor hun stage om de hoek bij de luchtmacht op Vliegbasis Woensdrecht of bij Fokker Techniek, maar vliegen ook uit naar KLM, Transavia, TUI of Brussels Airlines, de jongens en meiden die de mbo 4-opleiding vliegtuigtechniek volgen bij Curio. Een sector in crisis door corona? ,,Echt niet voor technici”, stelt onderwijsmanager Marleen Michielsen.
Gedreven en gedisciplineerd
Evenals Rob van den Berg, docent en stagebegeleider, erkent ze dat de veiligheidseisen in de luchtvaart nogal wat vergen van de studenten. Maar wie afstudeert is wel gedreven, gedisciplineerd en dus gewild, betoogt het Curio-duo. ,,Omdat ze hier zo nauwgezet leren werken, ziet ook chipmachinefabrikant ASML ze graag komen, net als bedrijven die on- en offshore windmolens bouwen”, weet Van den Berg.
Omdat ze hier zo nauwgezet leren werken, zijn de ook gewild bij chipmachinefabrikant ASML en windmolenbouwers
De meesten kiezen echter bewust voor luchtvaarttechniek, in Nederland kan dat bij vijf mbo-scholen: in Hoofddorp (bij Schiphol), op Maastricht Airport, bij Deltion in Zwolle, ROC Tilburg of op Aviolanda, waar de vroegere Fokker-school overging naar ROC West-Brabant, dat sinds 2019 Curio heet. Het unieke in Hoogerheide is dat de studenten daar bij de Aircraft Maintenance & Training School (AM&TS), waar Curio mee verweven is, ook Part-certificaten kunnen halen waarmee ze in Europa aan de slag kunnen.
,,Van onze 168 studenten komen de meesten uit West-Brabant en Zeeland, maar er zit ook een jongen van 18 uit Hoorn bij die met de week van huis is omdat hij per se hier wilde studeren”, zegt Van den Berg. ,,Voor de zomer was er landelijk nog een tekort aan 300 stageplaatsen, maar wij konden al onze vierdejaars onderbrengen. Dat is niet alle scholen gelukt.”
Goede reputatie
Dat vervult Michielsen met trots. ,,Dat bewijst dat we kwaliteit leveren en een goede reputatie hebben in de branche. Maar ik ben ook bezorgd omdat zich maar 28 eerstejaars aangemeld hebben, dat was in 2019 het dubbele. Corona maakt reizen lastiger voor studenten, fysiek lesgeven ook. En het veroorzaakt een onterecht beeld alsof het nu alleen maar ellende is in de luchtvaart.”
Michielsen roept jongeren en hun ouders op zich niet te laten afschrikken. ,,Dit is tijdelijk. Ja, bedrijven als KLM moeten noodgedwongen mensen ontslaan, maar amper technici. Mede door een grote pensioenuitstroom die eraan komt. Dus over een paar jaar ontploft het qua vacatures. Intussen hebben ook vliegtuigen die stilstaan continu inspectie en onderhoud nodig.”
Ja, bedrijven als KLM ontslaan noodgedwongen personeel, maar amper technici, mede vanwege de grote pensioenuitstroom die eraan komt
Veiligheid boven alles
Veiligheid gaat immers boven alles in de luchtvaart. ,,Je kunt niet een schroefje laten vallen en toch nog gebruiken”, benadrukt Van den Berg. ,,Vliegtuigtechnici werken volgens een strak protocol. Sommige studenten hebben die discipline al in zich, anderen leren het hier vanzelf. Dat is soms pittig, maar wel nodig”, stelt Michielsen.
Toch ziet Van den Berg amper studenten afhaken, de meesten ontwikkelen zich juist. ,,We krijgen zelfs complimenten van ouders dat jongeren spontaan hun eigen kamer op gaan ruimen. Juist omdat ze hier alles netjes moeten houden en dan merken dat dat veel prettiger werkt, gaan ze dat thuis ook doen”, vertelt hij geamuseerd.
We krijgen complimenten van ouders dat jongeren spontaan hun eigen kamer gaan opruimen. Ze merken hier dat netjes zijn prettig werkt
Bikkelen en doorbijten
,,Het theoretische eerste jaar is bikkelen en doorbijten”, weet Michielsen. ,,Maar dat legt een onmisbare basis. Daarna groeit het enthousiasme alleen maar.” In jaar twee en drie kan er immers in de immense hal worden gesleuteld aan een Fokker 100, een Fokker F28, een F16-straaljager of een Bölkow-helikopter. De stage in het vierde jaar is vaak de gedroomde springplank naar een baan.
,,Daarom wilde een stagiair van ons die op Cyprus aan de slag was bij een luchtvaartmaatschappij niet terugkomen toen corona uitbrak, want hij kon daar een vaste aanstelling krijgen”, aldus Michielsen. ,,En een student die bij een onderhoudsbedrijf in Paramaribo werkte, maar zijn stage per se wilde afronden, heeft pas de voorlaatste vlucht terug genomen die KLM net voor de lockdown nog uitvoerde.”
Workshops in vluchtsimulator
Van den Berg en Michielsen hopen nog nieuwe instroom te lokken met de door Boeing opgezette Newton Flight Academy met vluchtsimulator die vanaf 17 november neerstrijkt in Hoogerheide. ,,Dat zijn grote containers die je uit kunt vouwen”, schetst Michielsen. Het doel is om met workshops de jeugd warm te krijgen voor een opleiding en baan in de luchtvaart.
,,Vmbo- en vo-scholen uit West-Brabant kunnen hier een ochtend of middag les krijgen. Ook over het maken van een vluchtplan of werken met composiet voor vliegtuigrompen. Er zijn 25 sessies met 25 studenten vanaf 15 jaar voorzien. Docenten krijgen training van Boeing om de workshops mee te begeleiden”, aldus Michielsen.
Alles in de hoop dat jongeren kiezen voor vliegtuigtechniek met een leuke stage en baan in het vooruitzicht. En als bonus voor de ouders in de tussentijd een opgeruimde tienerkamer.
Bekijk hier onze meest bekeken video's:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUM
Wie heeft er in West-Brabant nog een stageplaats voor een mbo-student?
Bijna 250 mbo-studenten in West-Brabant hebben nog altijd geen stagebedrijf gevonden, mede door de coronacrisis. En geen stage betekent geen diploma en dus studievertraging. “Dat gaat me een hoop geld kosten.” -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
Het waterschap vangt minder knagende dikkerdjes (en dat is goed nieuws voor onze dijken)
Muskusratten zien er best lief uit. Met hun bolle wangen en nerveuze bewegingen wekken ze snel sympathie op. Maar één zo’n beestje kan wel twaalf of dertien kruiwagens grond per jaar afgraven, soms met nare gevolgen.
-
PREMIUM
Ondernemer Paul vreest voor een faillissement als café Moustache tijdens Vastenavend niet open kan
BERGEN OP ZOOM - Hij weet van gekkigheid niet meer wat hij aan moet met de gemeente Bergen op Zoom. Al maanden wacht ondernemer Paul Jaspers (33) op een vergunning, zodat hij café Moustache kan openen. ,,Nog even en dit wordt mijn faillissement.” -
-
-
PREMIUM
Breda International Airport na coronadip terug op oude niveau
BOSSCHENHOOFD - Breda International Airport is de coronadip te boven. In de maand juli noteerde het vliegveld bij Bosschenhoofd ruim 3.800 vliegbewegingen. -
PREMIUM
Verhitte Bergse raad om Parkkeetje: ‘Dit college, het voorgaande en de ambtenaren hebben gefaald’
BERGEN OP ZOOM - Is het Parkkeetje aan de Zuidzijde Zoom wel of geen monument. Daar moest de discussie in de raad donderdagavond eigenlijk over gaan. Maar het ontaardde in gebekvecht. ,,Dit college, het voorgaande en de ambtenaren hebben gefaald”, roept Louis van der Kallen met overslaande stem.
In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom