Volledig scherm
Ingemetseld boek gevonden in het Markiezenhof © Chris van Klinken / Pix4Profs

Commentaar: een overheid moet geen nepnieuws verspreiden

CommentaarJe kunt erom lachen en zeggen: goede mediastunt, gemeente Bergen­­ op Zoom. Net doen alsof een eeuwenoud boek is opgedoken tijdens de renovatie van Het Markiezenhof. Om zo extra publiciteit te genereren voor het stadspaleis en zijn marketingcampagne ‘Publiek geheim, geheim publiek’. En toegegeven, deze krant en andere media zijn er keihard ingestonken.

Maar goed beschouwd is het natuurlijk bijzonder verwerpelijk dat een gemeente willens en wetens valse informatie verspreidt. Informatie die bovendien niet of nauwelijks te checken valt.

Betrouwbare overheid

Want iedereen zat in het complot. En dat bij een overheid die graag wordt gezien als betrouwbaar. Sterker nog, een van de drie pijlers onder het nieuwe coalitie-akkoord in Bergen op Zoom is het woord ‘eerlijk’. 

Maar als zo evident een loopje wordt genomen met de waarheid, dan moet je je als inwoner van die stad grote zorgen maken.

Olie op het vuur

De timing van deze stunt is bovendien buitengewoon ongelukkig. Traditionele en sociale media staan bol van de strijd tegen nepnieuws (fake news), maar de gemeente Bergen op Zoom gooit ‘gewoon’ wat extra olie op het vuur. En gooit daarmee en passant ook de betrouwbaarheid van verschillende media, waaronder deze krant, te grabbel.

Het commentaar geeft de visie van BN DeStem weer op een actuele kwestie, geschreven door of onder directe verantwoordelijkheid van de hoofdredactie. Reageren? hoofdredactie@bndestem.nl

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom