Volledig scherm
© ANP/Koen van Weel

Chauffeur sliep terwijl vluchtelingen zijn truck binnenslopen: ‘Zijn plezier is een eind over’

BERGEN OP ZOOM - De vijf jonge vluchtelingen die dinsdagochtend in een vrachtwagen in Bergen op Zoom zijn aangetroffen, zijn waarschijnlijk vanaf een parkeerplaats in Brussel opgestapt. Op dat moment deed de chauffeur een dutje. Hij schrok zich helemaal wild toen hij tijdens het lossen de vijf onbekende mannen aantrof. “Dit is een chauffeur die met heel veel plezier achter het stuur zit. Zijn plezier is hierdoor nu wel een eind over”, zegt een woordvoerder van het bedrijventerrein tegen BN DeStem.

De vluchtelingen, afkomstig uit Eritrea en Soedan, werden rond tien uur ’s ochtends ontdekt bij een bedrijf op industrieterrein Noordland in Bergen op Zoom. Ze werden ontdekt tijdens het lossen van een vrachtwagen met kunststofkorrels. “Dan schrik je natuurlijk wel even, als je nietsvermoedend aan het lossen bent. Wij belden meteen de politie en de ambulance en ondersteunden de chauffeur en de vluchtelingen waar mogelijk.”

Tussenstop
De chauffeur van Belgische komaf was onderweg van Frankrijk naar Nederland. Hij maakte een tussenstop op een parkeerplaats in Brussel om een dutje te doen. “Daar zijn ze, waarschijnlijk met hulp van anderen, in de truck geklommen. De vrachtwagen was goed verzegeld, maar op de een of andere manier hebben ze dat weten te omzeilen. De chauffeur voelt zich er er rot onder, maar treft geen enkele blaam. Hier kon hij niets aan doen.”

Volgens hun eigen verklaringen wilden ze naar Engeland, maar kwamen ze uiteindelijk dus terecht in Bergen op Zoom. “Het bedrijf waar de chauffeur voor rijdt levert ook vaak goederen aan bedrijven in Engeland. Dat moeten deze mensen, of mensen die erbij betrokken waren, hebben geweten.” Inmiddels is de chauffeur weer bekomen van de schrik. “Er is tenslotte niets ergs gebeurd. Bovendien hebben we dit goed afgehandeld, becomplimenteerde de politie ons.”

'Trieste ontwikkeling'
De woordvoerder van bedrijvenvereniging TNP, een vereniging van ondernemers die gevestigd zijn op het bedrijventerrein Theodorushaven-Noordland-De Poort, noemt het een trieste ontwikkeling dat er steeds vaker vluchtelingen in vrachtwagens worden aangetroffen. “Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt in Nederland.”

De vijf vluchtelingen zijn overgedragen aan de Vreemdelingenpolitie. Volgens de woordvoerder zijn ze naar Ter Apel gebracht. Ze maken het naar omstandigheden goed. "Ze zijn uit voorzorg nagekeken door ambulancebroeders. Ze hadden zich gelukkig warm aangekleed."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom