Wethouder Patrick van der Velden onthult een nieuw waarschuwingsbord.
Volledig scherm
Wethouder Patrick van der Velden onthult een nieuw waarschuwingsbord. © Peter van Trijen/Pix4Profs

Centrum Bergen op Zoom eindelijk op slot voor doorgaand vrachtverkeer

BERGEN OP ZOOM - Niet meer uit je bed trillen. Niet nog meer scheuren in de muren. En ramen die hopelijk langer dan een week schoon blijven. Het centrum van Bergen op Zoom is definitief verboden terrein voor doorgaand verkeer vrachtverkeer.

Quote

Eindelijk is het zover. De kopjes rammelden nog net niet uit de kast

Guus Hoo­gesteger

Bewoners hebben het eerste bord aan de Korneel Slootmanslaan samen met wethouder Patrick van der Velden onthuld. Alleen vrachtwagens die winkels en bedrijven bevoorraden, zijn nog welkom binnen de centrumring.

Op 51 invalswagen komen waarschuwingsborden. Wie die negeert, kan een prent verwachten. Het vrachtwagenverbod komt er vanwege de overbelaste zuidelijke centrumring, de Antwerpsestraat, Auvergnestraat, Glymesstraat en Boutershemstraat. Bewoners voeren inmiddels twintig jaar actie en zijn blij met de maatregel. ,,Eindelijk is het zover”, zegt Guus Hoo­gesteger uit de Bredasestraat. ,,De kopjes rammelden nog net niet uit de kast.”

Schade

Bij Hoogesteger in huis is de schade veroorzaakt door het vrachtverkeer blijvend zichtbaar. Afgelopen jaren heeft hij meerdere malen muurreparaties laten uitvoeren, vanwege scheuren. Los van de schade, leverde het vrachtverkeer de nodige fijnstof op. ,,Ongezond en je kon wekelijks het zwart van de ruiten halen”, zegt Rian van den Eijnden.

Quote

Die fijnstof is ongezond en je kon wekelijks het zwart van de ruiten halen

Rian van den Eijnden

Dat bewoners zo lang op de maatregel hebben moeten wachten, komt volgens wethouder Patrick van der Velden vanwege verschillende belangen die spelen. ,,Samen hebben we naar een geschikte oplossing gezocht.”

Voor Joke Storm zijn de borden het bewijs dat in actie komen zin heeft. ,,Nu hopen dat er ook wordt gehandhaafd.” Volgens Van der Velden gaat dat zeker gebeuren. ,,Handhaving is een taak van de politie. Die gaan studenten van de Politie Academie inzetten en vrachtwagenbestuurders controleren of ze bestemmingsverkeer zijn, of niet.”

Quote

De politie gaat studenten van de Politie Academie inzetten en vrachtwa­gen­be­stuur­ders controle­ren of ze bestem­mings­ver­keer zijn, of niet

Patrick van der Velden

Tijd nodig

Hij verwacht niet dat de problemen meteen verleden tijd zijn. ,,Zoiets heeft tijd nodig. En aanpassing van navigatiesystemen.”

De gemeente gaat op alle bedrijventerreinen flyers uitdelen om truckers in meerdere talen te wijzen op de route via de Randweg. 

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom