Volledig scherm
Foto: Dinand Buisman

CDA bepleit glasvezelnet Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De gemeente Bergen op Zoom moet werk maken van de aanleg van glasvezel in alle kernen en het buitengebied.

"Net zoals dat in de gemeente Woensdrecht is gebeurd", zegt duo-raadslid Jeroen Slokkers. Het CDA stuurt aan op de mogelijkheid dat zowel bedrijven als particulieren kunnen aanhaken op het netwerk dat een supersnelle en betrouwbare verbinding garandeert voor internet en andere datadiensten.

Op dit moment is alleen glasvezel beschikbaar in nieuwbouwwijk De Markiezaten en op enkele industrieterreinen. "Wij willen dat de glasvezelkabel naar binnen wordt gebracht in alle woningen, zoals dat ook in Woensdrecht is gebeurd. De mensen kunnen dan zelf kiezen of ze een abonnement nemen", zegt Slokkers. De abonnementsprijzen zijn volgens hem ongeveer gelijk aan die van de kabel.

Bedrijven als Reggefiber zijn bereid om een glasvezelnetwerk aan te leggen als daarvoor voldoende belangstelling bestaat onder de burgers. "Belangrijkste criterium is of de gemeente er voor open staat. De mensen moeten het willen en voor lief nemen dat de boel op de schop gaat. Vooralsnog wordt Bergen op Zoom niet bestempeld als een 'warme' gemeente", zegt Slokkers, die graag ziet dat het college het vuurtje een beetje opport.

Hij is groot voorstander van glasvezel, al was het maar om elke inwoner de kans te bieden om over te kunnen stappen. "Maar gezien alle ontwikkelingen op het gebied van ict is een adequate aanpak gewenst om 'bij' te blijven en economische kansen te pakken", meent Slokkers. Voor bedrijven zou de aanwezigheid van glasvezel het duwtje in de rug kunnen zijn om zich in Bergen op Zoom te vestigen.

"En dat geldt niet alleen voor de stad, maar ook voor Halsteren en Lepelstraat en het buitengebied. De provincie heeft geld beschikbaar voor dit soort investeringen voor met name industrie en buitengebied. Als CDA onderstrepen we dat belang." Reggefiber is bereid om iedereen aan te sluiten op glasvezel als dertig procent van de huishoudens aanhaakt. In Woensdrecht werd dat percentage nipt gehaald, maar inmiddels is zo'n veertig procent van de inwoners overstag.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom