Volledig scherm
© Pix4Profs/Marcel Otterspeer

‘Cash’ uitgedeeld bij poort SABIC in Bergen op Zoom: ‘Ludieke actie voor beter cao’

BERGEN OP ZOOM - Tientallen medewerkers van SABIC lieten donderdagochtend van zich horen bij de toegangspoorten van het petrochemische bedrijf. Samen met vakbond FNV strijden ze voor een verbeterd tweejarig cao.

Quote

We willen laten zien dat het eerste bod van tweemaal 1,75 procent loonsverho­ging te weinig is

Paul Smink, FNV

Vakbond FNV sprak van een prima verlopen poortactie. ,,We hebben goed contact gehad met bestuurders van SABIC en onze leden", vertelt FNV-woordvoerder Paul Smink. ,,Het is ook geen stakingsactie, maar een ludiek protest. We willen laten zien dat het eerste bod van tweemaal 1,75 procent loonsverhoging te weinig is.”

De medewerkers van SABIC kregen tijdens de poortactie chocolademunten uitgereikt van de vakbond. ,,Symbolisch laten we zien dat wij wel de cash geven die ze van de werkgever niet krijgen. Daar is leuk op gereageerd, nu is het de bedoeling dat het gaat gonzen op de werkvloer zodat ze weten dat wij er voor hen zijn", aldus Smink.

Quote

Nu is het de bedoeling dat het gaat gonzen op de werkvloer

Paul Smink, FNV

In oktober is er een eerste gesprek geweest tussen SABIC en FNV waarin de verwachtingen zijn besproken. Daaruit blijkt dat vraag (5 procent loonsverhoging en principeakkoord voor de zware beroepen in pensioenregeling) en aanbod (1,75 procent loonsverhoging) nog ver uit elkaar liggen. ,,Het aanbod is dusdanig onder het gemiddelde van de markt dat we het negeren", duidt Smink.

Jan van de Broek en Hendrik van Dalen voerden een jaar geleden actie bij de poort van Sabic in Bergen op Zoom voor een betere cao.
Volledig scherm
Jan van de Broek en Hendrik van Dalen voerden een jaar geleden actie bij de poort van Sabic in Bergen op Zoom voor een betere cao. © Timo Van De Kasteele

,,In de cao-onderhandelingen zetten wij in op stabiliteit en realistische loonsverhoging", vertelt een woordvoerster van SABIC. ,,Daarnaast zetten we in op belangrijke thema's als duurzame toekomst van SABIC. Het vervolgoverleg met de vakbonden wordt nog ingepland."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom