Volledig scherm
Als Trudeau naar Nederland komt, dan zal hij in Terneuzen zijn opwachting maken. © AFP

Canadese premier Justin Trudeau niet naar Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM - De Canadese premier Justin Trudeau komt niet naar Bergen op Zoom. Zo’n twee jaar geleden stelde de Bergse VVD voor om hem en Mark Rutte uit te nodigen voor de herdenking van 75 jaar bevrijding. Of Trudeau naar Nederland komt, is nog niet bekend. Maar dan zal hij naar Terneuzen komen en niet naar de Markiezenstad.

Dat vertelt gemeentewoordvoerster Nausikaa van den Merkenhof desgevraagd. ,,Je kunt een premier niet zomaar uitnodigen”, legt ze het proces uit. ,,Dat hebben we samen met onder andere het Nationaal Comité 4 en 5 mei gedaan.” Trudeau is daardoor uitgenodigd om bij de start van de herdenking in Terneuzen aanwezig te zijn. Bergen op Zoom heeft een verzoek gestuurd naar de gouverneur-generaal van Canada: Julie Payette. Of de uitnodigingen geaccepteerd worden, is nog niet bekend, zegt Van den Merkenhof. ,,We hopen dat daar in september meer duidelijkheid over is.”

Mark Rutte

Bergen op Zoom en de omliggende gemeenten zijn in oktober 1944 bevrijd door de Canadezen, als onderdeel van de Slag om de Schelde. De laatste jaren staat die slag steeds meer in de belangstelling. De banden tussen Bergen op Zoom en Canada zijn warm. Zo was de Canadese ambassadeur in juni nog bij de opening van het Dilemma Doolhof, dat tussen de oorlogsbegraafplaatsen zit.

Joost Pals van de VVD vindt het jammer dat Trudeau niet naar Bergen op Zoom komt, maar benadrukt dat de herdenking voorop staat. ,,Het zou mooi zijn geweest als de Canadese premier daarbij aanwezig kon zijn, maar ik snap ook dat we rekening moeten houden met zijn agenda.”

Of Rutte naar Bergen op Zoom komt, is daardoor ook wat onzeker. Volgens Pals koppelt de Nederlandse premier zo’n gelegenheid meestal aan het bezoek van een buitenlands staatshoofd. Hij vervolgt: ,,Maar het zou mooi zijn als de gouverneur-generaal langskomt. Dat is ook een vertegenwoordiger op hoog niveau.”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom