Volledig scherm
John Mathijssen, Co de Koning, Adrie van Oevelen, Peter Kil en Maarten Brogtrop (vlnr) vormen een harde kern binnen buurtschap Calfven. Ze vrezen dat Calfven een vergeten dorp wordt.foto Edmund Messerschmidt/het fotoburo

Calfven: Eén klein dorpje biedt nog dapper weerstand...

CALFVEN - "Opletten, hè?" Uit de speakers van de computer klinkt een fragment uit de jongste raadsvergadering van Woensdrecht.

Te horen valt hoe wethouder Vic Huijgens (ABZ) tot twee keer toe stelt dat de buurtschap de handdoek in de ring heeft gegooid wat betreft het behoud van het busvervoer door het dorp. "Toch niet te geloven?", zegt Adrie van Oevelen. "Onzin, wij vechten nog steeds voor de bus."

Hij krijgt bijval van Maarten Brogtrop. "Door zulke opmerkingen zullen de al beperkte voorzieningen hier echt steeds verder verloren gaan. En zo krijgen wij ook nooit glasvezel." Volgens Brogtrop, Van Oevelen, John Mathijssen, Co de Koning en Peter Kil dreigt Calfven door het wegvallen van de bus én het missen van de aansluiting op glasvezel het kind van de rekening te worden; de Woensdrechtse kern die er 'maar bij hangt'. De groep doet er juist alles aan om de voorzieningen op peil te houden.

De vijf vormen de 'harde kern', zoals het op Calfven wordt genoemd. Zij gingen de 180 huishoudens op het dorp af voor een handtekeningenactie om Calfven alsnog op het glasvezelnetwerk aan te sluiten. Nog zonder succes. Maar die strijd is nog niet gestreden. Anders is dat bij het busvervoer, vrezen de bewoners. Mathijssen: "Halverwege dit jaar hebben we in de krant moeten lezen dat de vier haltes hier – net als in 2009 – weer weg gaan.

Calfven, een klein dorpje dat dapper weerstand biedt. Brogtrop: "Wij zijn alleen nog op zoek naar goede toverdrank."

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom