Volledig scherm
De familie Franken uit Bergen op Zoom schrijft om beurten over het wel en wee op hun fruitteeltbedrijf. © Tonny Presser © 2018

Cabrio

Van het landBERGEN OP ZOOM - Wat agrarische bedrijven betreft is dat van ons niet bijzonder groot. Met slechts twaalf hectare is het zelfs een beetje aan de kleine kant in deze sector. Maar als je van de ene kant van het bedrijf naar de andere kant loopt, ben je toch al snel vijftien tot twintig minuten onderweg. Dat klinkt misschien als een leuk wandelingetje, maar met een paar van die tripjes per dag is de lol er snel af.

Volledig scherm
Paul Franken. © Tonny Presser © 2018

Zo wil het weleens voorkomen dat je ergens op het bedrijf aan het werk bent en een schroevendraaier nodig hebt. Dan moet je hélemaal terug naar de werkplaats om er eentje te halen. Onderweg raak je afgeleid door iets en dan, als je na tien minuten wandelen eindelijk in de werkplaats bent, weet je niet meer wat voor schroevendraaier je precies nodig had. Voor de zekerheid neem je twaalf verschillende schroevendraaiers mee. Uiteraard nét niet de goede.

Natuurlijk zijn er allerlei oplossingen voor onze transportproblemen. Je kunt bijvoorbeeld het bedrijf rond op de fiets, maar dan zit je al snel ergens vast in de blubber of in het droge zand. Je kan de auto nemen, maar als de grond nat en pas geploegd is, kun je vast komen te zitten in de blubber en moet er iemand komen om je uit de modder te trekken (altijd gênant). Met de tractor kom je wel overal, maar die zijn langzaam en moeilijk te manoeuvreren.

Quote

Het voelt alsof je rondrijdt in een sjieke cabrio met je open dak.

Paul Franken

Gelukkig hebben we ook de Gator: een veredeld golfkarretje met brede banden, waarmee je wel overal snel komt. Het rijdt zelfs tussen de rijen fruitbomen door. Met een beetje fantasie voelt het alsof je rondrijdt in een sjieke cabrio met je open dak. Al is ‘open dak’ misschien een beetje overdreven. Er zit namelijk geen dak op. Dat is leuk met mooi weer, maar iets minder leuk in de stromende regen.

Ja, iedereen die in onze ‘boerencabrio’ rijdt is er al snel fan van. Het is toch bijzonder om rond te rijden door de natuur op een zonnige dag met de wind in je haar. Het tovert eigenlijk bij iedereen wel een glimlach op het gezicht. Alleen ‘vergeet’ ik soms om mensen een belangrijk advies te geven: Druk wel je lippen stevig op elkaar terwijl je rijdt. Anders eet je na een tijdje zoveel insecten dat je niet meer hoeft te lunchen!

Paul Franken

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom