Volledig scherm
Uitzicht vanaf de brug over het Schelde-Rijnkanaal. foto Lex de Meester

Burgemeesters Steenbergen en Bergen op Zoom gepikeerd over hulpverlening op kanaal

BERGEN OP ZOOM - De burgemeesters van Steenbergen en Bergen op Zoom zijn gepikeerd over de manier waarop sinds kort de hulpverlening op het Schelde-Rijnkanaal is geregeld. Zij betwijfelen of bij calamiteiten snel en goed ingegrepen kan worden.

Hun gemeenten zijn gepasseerd in de besluitvorming, zeggen zij. De Steenbergse burgemeester Ruud van den Belt heeft daar mede namens zijn collega Frank Peter van Bergen op Zoom opheldering over gevraagd. Als verantwoordelijken voor de openbare orde en veiligheid vinden zij dat maatregelen moeten worden teruggedraaid.

Daar hebben Van den Belt en Petter de directies van de Veiligheidsregio Zeeland en van Midden- en West-Brabant op aangesproken. Die regelen samen de calamiteitenhulp op het druk bevaren Schelde-Rijnkanaal dat op de grens van beide provincies ligt. Brabant is verantwoordelijk voor bluswerk en huurt daarvoor het Dinteloordse bedrijf BST Dintelsas in. Zeeland is in de nieuwe afspraken belast met zoek- en reddingswerk, maar maakt daarvoor juist geen gebruik meer van dit bedrijf dat daarvoor al sinds het jaar 2000 werd ingehuurd. Een besparing van 50.000 euro per jaar.

Volgens de Zeeuwen is het reddingsvaartuig dat ze zelf hadden en nu bij de brandweer Tholen hebben gestationeerd een efficiëntere en goedkopere oplossing. In BN DeStem werden door insiders twijfels geuit omdat die boot minder capaciteit heeft dan het exemplaar van BST Dintelsas. De burgemeesters van de gemeenten aan het Schelde-Kanaal willen dat de nieuwe afspraken worden teruggedraaid. Van den Belt schrijft de Steenbergse gemeenteraad nu dat hij 'met verbazing' via deze krant moest kennisnemen van de beslissing om het contract met het bergingsbedrijf op te zeggen. De Veiligheidsregio's zeggen dat de afspraken in goed onderling overleg zijn gemaakt en dat de kwaliteit van de hulpverlening daardoor niet in het geding komt.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom