Volledig scherm
Doordat het vat lekte, stroomde het xtc-afval over het fietspad. Hier rijden 's ochtends veel scholieren. © Erik de Jonge

Burgemeester Woensdrecht:
'Prioriteit geven aan ondermijning buitengebied'

HOOGERHEIDE - Het dumpen van drugsafval is aan de orde van de dag in West-Brabant. Een lek vat met duizend liter xtc-afval is donderdag gedumpt aan de Lange Steen bij Hoogerheide. De chemische rotzooi stroomde over het fietspad.  Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht wil alles op alles zetten om  de pakkans van de criminelen te vergroten.

Boswachter Erik de Jonge werd wakker gebeld voor de afvaldumping. ,,Nota bene op een fietsroute van scholieren", zegt hij. ,,Er lijken de laatste tijd steeds meer van dit soort drugs-dumpingen plaats te vinden."

Ondermijning

Burgemeester Steven Adriaansen: “Dit bevestigt dat wij samen met de buurgemeenten prioriteit moeten geven aan ondermijning in ons buitengebied." Tot nu zijn vooral buurgemeenten slachtoffer geweest. Maar, zo stelt de burgemeester, criminelen houden zich echt niet aan gemeentegrenzen. ,,Nu is Woensdrecht aan de beurt. Onze inzet is dat de pakkans wordt vergroot en dat de criminelen niet zo maar vrij uit gaan."

Politie, brandweer en gemeente zijn gealarmeerd en de weg is afgesloten. Een gespecialiseerd bedrijf graaft de verontreinigde grond af en zorgt dat het afval wordt opgeruimd. ,,Het gaat om meerdere vrachtwagens vervuilde grond", stelt boswachter De Jonge. ,,Er is duizend liter chemische troep de grond ingesijpeld." De vervuilde grond wordt afgevoerd naar een afvalverwerker. Daarna wordt schone grond aangevoerd. 

Tienduizenden euro's 

,,Al met al kost het enkele tienduizenden euro's", schat De Jonge. ,,De gemeente Woensdrecht moet dat betalen, omdat het op gemeentelijke grond is gebeurd." Het wrange is  dat onkosten niet meer vergoed worden. ,,De afgelopen twee jaar had de Rijksoverheid een geldpotje waaruit de helft betaald werd voor het opruimen van synthetisch drugsafval", weet De Jonge. ,,Dat potje is leeg en vooralsnog niet aangevuld. De gemeente draait dus op voor alle kosten." 

  1. Het Adriano Huis in Bergen op Zoom vangt mensen op die tussen wal en schip vallen
    PREMIUM

    Het Adriano Huis in Bergen op Zoom vangt mensen op die tussen wal en schip vallen

    BERGEN OP ZOOM - Hoe het is om het Adriano Huis te wonen? ,,Leuk”, zegt Christina direct. Ze woont al sinds de opening, 8 april, in haar nieuwe appartement en dat bevalt haar prima. Een ruime woonkamer, slaapkamer en badkamer. Ze geeft trots een kleine rondleiding. Sinds kort mag ze zelfs op haar eigen kamer koken, maar dat heeft ze nog niet gedaan. In de woonkamer staat een houten tafeltje: ,,Die heb ik zelf gemaakt!”

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom