Volledig scherm
© Thinkstock

Burgemeester Bergen op Zoom fout met binnentreden woning

DEN HAAG/BERGEN OP ZOOM - De burgemeester van Bergen op Zoom zat fout om voor de tweede keer politie en gemeenteambtenaren met een dwangbevel een woning aan de Scharstraat in te sturen.

In een definitieve uitspraak benadrukt de Raad van State dat een dwangbevel om tegen de wil van een bewoner een woning binnen te treden een zeer ingrijpende actie is die alleen kan worden ingezet indien er een serieus vermoeden van een illegale situatie is. 

In dit geval vermoedde de burgemeester dat de woning in strijd met het bestemmingsplan in zijn geheel als kantoor werd gebruikt. Volgens de eigenaar bevond het kantoor zich alleen op de begane grond en werd de bovenverdieping als woon- en slaapkamer gebruikt. 

De Raad van State stelt in de uitspraak vast dat de burgemeester geen enkel deugdelijk argument heeft gegeven waarom de woning binnen drie maanden na een eerste controle opnieuw binnengetreden moest worden. 

De eerste keer was 6 juli 2015 en de tweede keer op 14 september. Volgens de burgemeester moesten ambtenaren in september opnieuw de maten van de kamers in de woning opnemen. Zij wilden daarbij politiebescherming omdat de eigenaar zich eerder nogal intimiderend had opgesteld en na de eerst controle vervelende e-mails aan gemeenteambtenaren had gestuurd. 

De Raad van State vindt dat geen goede redenen voor een gedwongen binnentreding. Immers, de maten waren tijdens de eerste controle ook al bekend en in die twee maanden was er niets veranderd. 

Ook vindt de Raad het vermeende intimiderende gedrag geen goede reden voor de gedwongen binnentreding. De woningeigenaar kan met deze uitspraak in de hand een schadevergoeding bij de gemeente indienen. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom