Volledig scherm
© Tonny Presser/Pix4Profs

Burgemeester: ‘Angst voor asielzoekerswijk in Steenbergen is ongegrond’

STEENBERGEN - Een asielzoekerswijk in Steenbergen is helemaal niet aan de orde, zegt burgemeester Ruud van den Belt. Hij reageert daarmee op het protest dat de Facebookgroep ‘Geen azc in Stb’ organiseert.

Van de veertig nieuw te bouwen Finch-woningen in Buiten de Veste in Steenbergen is maximaal een derde bedoeld voor statushouders. Dat betekent dus niet dat daar straks allemaal statushouders komen te wonen, legt de burgemeester uit.

Verspreiden
„Uit onderzoek is gebleken dat er in Steenbergen vooral behoefte is aan goedkopere sociale huurwoningen. De verwachting is dat mensen die nu te duur wonen gaan verhuizen naar die goedkopere woningen.” Daardoor komen die huizen weer beschikbaar voor bijvoorbeeld statushouders. „De mensen die verhuizen, wonen over de hele gemeente, dus de statushouders kunnen we daardoor ook verspreiden.”

Waarom er zo’n wantrouwen onder de bevolking lijkt te leven richting statushouders is Van den Belt een raadsel. „Het gaat voor 2016 om 68 statushouders. Dat is helemaal niet zo’n spannend getal. En daarmee voldoen we aan onze wettelijke taak. We doen niks meer dan de gemeenten in de regio ook doen.”

'Jammer'
Dat de actiegroep donderdag wil gaan protesteren tijdens de raadsvergadering, vindt Van den Belt jammer. „Als ze van tevoren hadden aangegeven waar ze moeite mee hebben, dan hadden we er over kunnen praten.” Ze zijn uiteraard wel welkom bij de vergadering, zegt hij, mits ze zich aan de regels houden. „Maar het onderwerp staat niet op de agenda, dus ze kunnen niet inspreken.”

De burgemeester heeft sinds de aankondiging van het protest meermaals het signaal afgegeven dat hij met de initiatiefnemers om de tafel wil, maar hij krijgt nul op het rekest. „Ze willen kennelijk niet met mij in gesprek en dat vind ik jammer. Ik weet ook niet wie er achter zit, dus het is moeilijk om de mensen te bereiken.”

Lees hier de volledige verklaring van burgemeester Ruud van den Belt

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom