Volledig scherm
Onthulling van de nieuwe bronzen os op de markt door prins Zijn en wethouder Jeffrey van Agtmaal. © pix4profs/petervantrijen

Bronzen os is weer terug in Ossendrecht: ‘Diefstal was helaas geen ludieke grap’

OSSENDRECHT - Ossendrecht heeft weer een bronzen os. Ruim een half jaar moest Ossendrecht het doen zonder de bronzen os op het marktplein. Het kunstwerk werd in augustus door dieven van zijn sokkel gehaald. 

Tijdelijk stond er een betonnen os op de sokkel maar carnavalsvereniging d’Ossekoppe gaf aan de gemeente te kennen toch liever weer een bronzen os te willen hebben. De Woensdrechtse gemeenteraad trok 10.000 euro uit voor een nieuw os en zondagmiddag mocht prins Jim van Ostrecht, samen met de Woensdrechtse wethouder Jeffrey van Agtmaal het nieuwe kunstwerk onthullen. 

Of dat het beeld nooit weg is geweest, want de nieuwe ziet er als twee druppels water hetzelfde uit als de vorige os. Van Agtmaal vertelde dat hij na de diefstal nog had gehoopt dat het weghalen van de os een ludieke grap was. “Helaas was dit niet zo.” 

Hij bedankte Paul Jaspers en Frans Hendrickx die er voor gezorgd hebben dat er op de sokkel tijdelijk een betonnen os heeft gestaan. Voor prins Jim was het, het eerste weekend in functie als Ostrechtse Hoogheid. Zaterdagavond mocht hij getuige zijn van een druk bezocht prinsenbal in zijn dorp. Behalve in Ossendrecht werd er dit weekend ook flink carnaval gevierd in Hoogerheide. 

Prinsenbal

In zaal Le Soleil was zaterdagavond het Prinsenbal, georganiseerd door carnavalsverenigingen de Grensneus uit Putte, De Sanegeit uit Huijbergen en gastheer De Snoeken uit Wjeeldrecht (Hoogerheide en Woensdrecht. Zowat alle carnavalsclubs uit de gemeente Woensdrecht waren aanwezig. Behalve de drie prinsen met hun gevolg, waren er de bouwclubs en de dweilbands. 

“Dit is eigenlijk een verbroederingsbal van alle Woensdrechtse carnavalsclubs”, vindt prins Fon van Wjeeldrecht. “Zoals je ziet kunnen we het heel goed met elkaar vinden”, zegt hij als hij naar de hossende meute wijst. Hij benadrukt dat ook samenwerking met de Ossendrechtse carnavalsclubs uitstekend is. “Die zijn er vanavond niet omdat die al sinds mensenheugenis drie weken voor het carnaval hun traditionele prinsenbal hebben en met carnaval moet je tradities respecteren. 

Zondag moest prins Fon met zijn gevolg opnieuw uitrukken voor Het Spektakelbal in café Boulevard in Hoogerheide. Daar was het de beurt aan de Wjeeldrechtse jeugd met een middag die in het teken stond van filmsterren. Het was voor het derde jaar dat het spektakelbal werd gehouden en het was wederom volle bak. “Ook dit is een activiteit die in het teken staat van een goede samenwerking”, zegt prins Fon. “De organisatie is in handen van een aantal dweilbands en bouwclubs uit Wjeeldrecht en ook als Snoeken dragen we ons steentje graag bij.

Volledig scherm
De standplaats van De Bronzen Os in Ossendrecht was helemaal leeg.
  1. Een handgranaat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’
    PREMIUM
    Mijn bevrijding

    Een handgra­naat maakte het einde aan het leven van Ad (9) en Henk van Bragt (4). ‘Ze hebben nooit anders dan oorlog gekend’

    BREDA/TETERINGEN - ,,Kijk”, zegt Jeanne Bastiaanssen-Van Bragt (82) uit Breda. Ze opent een klein hartvormig medaillon. Er verschijnen twee portretjes in zwart-wit. ,,Dit zijn mijn broertjes”, zegt ze. ,,Ad van 9 en Henk van 4.” Ouder zijn ze nooit geworden. Op 2 september 1944 kwam in Teteringen aan hun nog jonge leven abrupt een eind.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom