Volledig scherm
Archief BN DeStem.

Brengt januari echt winterweer?

Voor de tweede week van januari berekenen de weermodellen serieus winterweer. Koude lucht verovert Nederland en het gaat niet alleen 's nachts vriezen maar mogelijk ook overdag. De koude lucht bereikt Nederland pas in het weekend van 7 en 8 januari.

Michiel Severin, meteoroloog van Weerplaza: “In weertermen is 8 januari nog ver weg. De modellen laten dat ook zien in hun berekeningen, want niet elke weerberekening komt op vorst uit. Het is dus nog niet zeker dat dit gaat gebeuren, maar enige hoop voor de schaatsliefhebbers is inmiddels wel op z'n plaats.”

Een exacte weersverwachting voor meer dan een week vooruit maken is onmogelijk, maar aangeven wat de trend zal zijn werkt wel goed. En de trend is overtuigend, aldus Weerplaza. De kans dat het 's nachts gaat vriezen neemt toe naar 80% en de kans dat de temperatuur overdag ook onder nul blijft, is 50%. Het ijsdiktemodel van Weerplaza komt met deze kou op een ijsdikte van 7 cm uit en dan begint schaatsen op natuurijs binnen de mogelijkheden te komen.

Severin: “De kans op winterweer is het grootst, zoals zo vaak, in het noordoosten en oosten van het land. Maar ook voor West-Nederland berekenen de weermodellen winterweer. De kans op nachtvorst is in het westen 70% en de kans op ijsdagen ligt er rond 30%. In de winter van 2015-2016 hebben we dit soort berekeningen helemaal niet gezien. 70% kans is echter geen 100% kans, we moeten dus niet te vroeg juichen. Ik raad de schaatsliefhebbers wel aan om de weersverwachtingen vanaf nu met extra interesse te volgen.”

De liefhebbers van sneeuw komen er bekaaid van af lijkt het. Nieuwjaarsdag kan er 's avonds wat natte sneeuw vallen op de Hoge Veluwe en in de Limburgse heuvels. Heel misschien wordt het in Limburg wit, maar de volgende ochtend is dat waarschijnlijk alweer verdwenen. Deze storing brengt overigens wel sneeuw in het Sauerland (Winterberg) en de Ardennen, en later ook in de Alpen.

De rest van de week is het van tijd tot tijd wisselvallig waarbij er meestal regen valt, en soms misschien natte sneeuw. De overgang naar winterweer zou volgens Weerplaza wel met wat sneeuwval gepaard kunnen gaan, maar de kans daarop is nu nog klein, rond 20%. Waarschijnlijker lijkt het dat de kou onder de vleugels van een hogedrukgebied met een noordoosten- tot oostenwind ons land verovert. Het hogedrukgebied houdt neerslag dan op grote afstand.

In samenwerking met indebuurt Bergen op Zoom