Bravis ziekenhuis schrapt alle planbare operaties vanwege toevloed coronapatiënten
UpdateROOSENDAAL/BERGEN OP ZOOM - Vanwege de toevloed van coronapatiënten in combinatie met het onverminderd hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel schrapt het Bravis ziekenhuis in Roosendaal en Bergen op Zoom alle planbare operaties in november. Harde keuzes zijn onvermijdelijk om ook in de komende weken zoveel mogelijk bedden en medewerkers vrij te spelen voor coronapatiënten, aldus het ziekenhuis.
Franka van der RijtLaatste update:30-10-20, 18:39Bron:BN DeStem
Oncologische, semi-spoed en spoedoperaties gaan wel door. Dat geldt ook voor ingrepen bij kinderen. In december hoopt Bravis stapsgewijs het reguliere operatieschema weer op te pakken.
Evenals tijdens de eerste corona-golf springen verpleegkundigen van de operatie afdelingen bij op de Intensive Care voor verzorging van corona-patiënten. Bovendien worden medewerkers van de polikliniek (zoals diabetes- en MS-verpleegkundigen) ingezet op de cohort-verpleegafdeling. Dat laatste betekent wel dat het Bravis ziekenhuis minder spreekuren op de poli kan draaien, zegt bestuursvoorzitter Bianka Mennema.
‘Mensen moeten zich blijven melden’
Toch roept ze mensen met gezondheidsklachten op om zich te blijven melden bij de huisarts. ,,Want als je je niet meldt, kun je ook niet geholpen worden.”
In de afgelopen week zijn géén covid-patiënten vanuit Bravis overgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Dat gebeurde eerder wel. Maar de situatie is, aldus Mennema, in vrijwel alle ziekenhuizen even precair. Zij is daarom blij dat zorginstelling tanteLouise -net zoals in het voorjaar- een afdeling van de aangrenzende geriatrische revalidatie heeft ingericht als cohort voor covid-patiënten vanuit het ziekenhuis.
Inmiddels liggen totaal in Bravis 47 patiënten met bewezen corona waarvan 9 op de IC in Bergen op Zoom. Een week geleden stond de teller op 40 patiënten, waarvan eveneens 9 op de IC. Donderdag waren 6 coronapatiënten voldoende hersteld om naar huis te kunnen.
Bravis tornt voorlopig niet aan de bezoekregeling. ,,We handhaven één bezoeker per patiënt. Dat is voor het welbevinden van patiënten heel belangrijk”, weet Mennema. Ondanks alle zorgen is er een bescheiden lichtpuntje: agressieve reacties tegenover medewerkers op de Spoed Eisende Hulp zijn in de laatste anderhalve week afgenomen. ,,Het lijkt erop dat mensen weer gaan beseffen dat we alleen gezamenlijk door deze crisis heen komen.”
De agressie op de Spoed Eisende Hulp is afgenomen. Het lijkt erop dat mensen weer beseffen dat we samen door deze crisis moeten komen
Ook het Amphia Ziekenhuis in Breda loopt vol met covid-patiënten. Maandag wordt daar de tweede cohort-afdeling geopend. Momenteel liggen er 61 corona-patiënten in Amphia, waarvan 12 op de IC. Negen patiënten konden in de afgelopen dagen het ziekenhuis verlaten. Het totaal komt daarmee op 468.
Vanaf het begin van het uitbreken van corona zijn in Amphia 127 mensen overleden aan de gevolgen van het virus. Amphia heeft een reguliere IC-capaciteit van 24 bedden. Vanwege de toename van het aantal COVID-19 patiënten is de capaciteit op de IC opgeschaald naar 28 bedden.